nieuws

17 apr 2001, 00:12

Varkenshouder uit Marum dreigt varkens vanavond op erf te verbranden

Varkensfokker H. Beukema uit Marum dreigt dinsdagavond kadavers te verbranden op zijn erf. Hij gaat als eerste varkenshouder tot deze drastische maatregelen over omdat zijn stallen overvol zijn. ,,We hebben weken geleden al aandacht gevraagd voor dit probleem, maar een oplossing komt er maar niet,’’ stelt hij boos.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De varkenshouder geeft minister Brinkhorst tot zes uur vanavond de tijd met een afdoende oplossing te komen, zoals een opkoopregeling met overheidsvergoeding. Wanneer hij dinsdagmiddag geen reactie meer krijgt, verbrandt hij om acht uur 's avonds een aantal varkenskadavers. ,,Maar ik verwacht eerlijk gezegd niks’’, zegt een bittere Beukema.
Het district noord van de Nederlandse Varkenshouders Vakbond (NVV) stuurde vorige week een brandbrief naar de minister van landbouw. Beukema is diep teleurgesteld dat dit slechts leidde tot overleg, maar dat er geen concrete oplossingen voor zijn grote nood uitkwamen.
Zijn bedrijf in Marum zit nu vijf weken dicht. De varkens maken hun hokken kapot; ze drukken bijvoorbeeld waterleidingen stuk. Bovendien vreten de dieren elkaar aan. De onderneming telt 250 fokzeugen en er komen in een week rond de honderd biggen bij. Op dit moment zijn er vijfhonderd biggen op het bedrijf. ,,Gewoonlijk verblijven tien biggen in een ruimte, maar inmiddels zijn dat er twintig. Bovendien worden ze snel zwaarder, waardoor ze letterlijk hun hok uitgroeien'', aldus Beukema.