nieuws

02 okt 2000, 00:12

Van den Berg: ‘Beëindig Europese landbouwsubsidies’

De Europese landbouwsubsidies moeten op termijn worden afgeschaft. De subsidies leiden alleen maar tot een hogere productie en smoren zodoende innovatie in de kiem.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit zei Max van den Berg, fractievoorzitter van de PvdA in het Europarlement, vrijdag tijdens een bezoek aan de Veenkoloniën. Noodlijdende regio’s zoals de Groningse Veenkoloniën moeten volgens hem meer op zoek gaan naar alternatieve inkomstenbronnen, zoals het toerisme en de biologische landbouw.
“Het is geen goed idee beleid als boeren in die regio tot in de lengte van dagen afhankelijk blijven van gegarandeerde inkomenstoeslagen”, zei Van den Berg. Europa zou met het geld de sociaal-economische problemen in de regio moeten aanpakken en nieuwe initiatieven moeten stimuleren.
Het Europese landbouwbeleid wordt in 2003 onder de loep genomen. Van den Berg wil dit moment aangrijpen voor vervroegde hervormingen. Het dumpen van goedkope landbouwproducten in Ontwikkelingslanden moet volgens hem worden gestopt. Ook moet er een einde komen aan de tariefbarrières aan de Europese buitengrenzen.