nieuws

13 okt 2000, 00:12

Valse kankerspecialist valt vrouwen lastig

Een man die zich uitgeeft als kankerspecialist heeft vrouwen in oost-Groningen lastig gevallen met obsceen getinte gesprekken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De nepspecialist overtuigt vrouwen er van dat er een methode bestaat om zichzelf te testen op baarmoederhalskanker. De vrouwen moeten zichzelf hiervoor van de man impertinent betasten. Eén vrouw heeft inmiddels bij de politie melding gemaakt van het gebeurde.
De Nederlandse Kankerbestrijding bevestigt dit soort praktijken. ,,Elk jaar duiken er wel weer gevallen op’’, aldus woordvoerder K. van Koppen. ,,Maar we kunnen er weinig aan doen.’’ De politie bevestigt het onvermogen om in te grijpen. ,,Dergelijke telefoontjes zijn wel te traceren, maar daarvoor is goedkeuring van het OM nodig’’, legt politievoorlichter R. Klei uit. ,,Die geeft daar pas opdracht toe als er een strafzaak over het vergrijp wordt gestart.’’ Zo’n procedure kan echter pas worden begonnen als één telefoonnummer meerdere malen lastig is gevallen, wat meestal niet het geval is. Zelfs de nieuwe stalkingwet die in juli is aangenomen biedt in dit soort kwesties geen soelaas.
Toch wordt vrouwen die iets dergelijks overkomt geadviseerd aangifte te doen bij de politie, zodat het feit in elk geval geregistreerd staat. ,,Wij beklemtonen ook altijd dat dit soort kankeronderzoeken nooit telefonisch plaatsvinden’’, waarschuwt Van Koppen. ,,Alleen wanneer er een schriftelijke oproep van een duidelijk herkenbaar gerenommeerde instelling als de GGD of het integraal kankercentrum in de bus valt, kan je er zonder enige argwaan op reageren.’’