nieuws

19 sep 2001, 00:12

Utrechtenaar stelt zich kandidaat als Stadsdichter van Groningen

De oud-Groninger en tegenwoordig in Utrecht huizende Ruben van Gogh stelt zich als eerste kandidaat om Stadsdichter te worden van Groningen, en daarmee dus de eerste stadsdichter van Nederland te worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vanuit zijn residentie ‘Huize De Roode Blick’ laat voormalig Groninger dichter Ruben van Gogh weten zich kandidaat te stellen voor het stadsdichterschap te Groningen. ³Doordat ik nu te Utrecht resideer, kan ik met de juiste reflectie de stedelijke strapatsen in Groningen aanschouwen, terwijl ik tegelijkertijd als voormalig bewoner voldoende invoelend vermogen heb. Deze combinatie moet een vruchtbare bodem bieden, waaruit gedichten kunnen ontspruiten, die naast een specifiek Groninger karakter een universele waarde uitdragen. De dichter heeft te kennen gegeven daarover onder vier ogen met Wieger Pattje te willen spreken in zijn Literaire Afwerkplaats, welke op zaterdag 7 oktober wordt opgesteld tijdens het literair festival ‘Spraakmakers’ in Vredenburg, te Utrecht.
³Mocht men er in Groningen toch voor kiezen een dichter uit eigen stad te benoemen dan kies ik, om vermelde redenen van reflectie en invoelend vermogen, voor de dichteres Dilaram Türköz.