nieuws

30 jul 2001, 00:12

Universiteit zet tien studentenorganisaties op straat

Tien Groningse studentenorganisaties zijn dakloos geworden doordat de universiteit hun onderkomen hermetisch heeft vergrendeld. Volgens de universiteit is het gebouw aan de Pelsterstraat te gevaarlijk om in te vertoeven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor de organisaties kwam de beslissing van de universiteit geheel onverwachts. De meesten waren donderdagmiddag nog niet op de hoogte. Anderen, waaronder de Groninger Studentenbond en de universiteitsfractie VOS, hebben hals over kop hun spullen uit het pand gehaald.
Vooral de situatie in de kelder van het pand, waar de Groninger Studentenkrant huist, kan volgens de universiteit niet door de beugel. Er zou van alles mis zijn met deze ruimte, die onder de redactieleden van de Studentenkrant bekend staat als een ‘mijnwerkersgang’. Maar ook elders in het pand blokkeerden prullenbakken en kasten belangrijke vluchtwegen.
Bestuursvoorzitter S. Kuipers gaf zelf opdracht om het pand per direct af te sluiten. ‘We wilden direct duidelijkheid creëren en geen half-half situatie toestaan’, zegt voorlichter Bierling van de RuG. Ondanks smeekbedes van de studentenorganisaties was de universiteit niet bereid om het pand iets langer open te laten.
De aanpassing van het pand zal enkele weken duren. Waar de organisaties tegen die tijd heen moeten is onbekend. Eén organisatie heeft met hulp van de RuG inmiddels tijdelijke kantoorruimte gevonden. 'Natuurlijk trekken wij het ons aan dat de organisaties uit het pand moeten. Maar veiligheid gaat boven alles', aldus voorlichter Bierling.
Voor de Studentenkrant wordt een ander onderkomen gezocht. Waarschijnlijk wordt dit een schippershuisje aan de Grote Rozenstraat, waar nu nog het bouwbureau voor de nieuwbouw van de PPSW-faculteit is gevestigd.