nieuws

15 apr 2002, 00:12

Universiteit wijdt discussieavond aan ‘Het Fenomeen Fortuyn’ (18 april)

In de aanloop naar de verkiezingen wijdt Studium Generale van de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool het laatste studentendiscussiecafé (donderdag 18 april, 20.00 - 21.30 uur) van dit voorjaar aan ‘het verschijnsel Fortuyn’.. Niet alleen zijn persoonlijkheid, maar ook Fortuyns politieke betekenis komt aan de orde.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Allereerst zal de persoon Fortuyn centraal staan: is hij slechts een relnicht, die enkel uit is op de macht, of heeft hij het goede voor met ons land? Waarom hebben politici van gevestigde partijen zo'n moeite om vat op Fortuyn te krijgen? Een mogelijke verklaring is dat hij door zijn debatteertechniek de vloer kan aanvegen met elke gevestigde politicus.
Hierover zullen Johan Doesburg, mede-oprichter van het Nederlands Debat Instituut, en massapsycholoog dr. Hans van de Sande een bijdrage leveren aan het debat.
In tweede instantie wordt gekeken naar het politieke verschijnsel Fortuyn. Waar komen zijn opvattingen vandaan? Wat is de voedingsbodem voor Fortuyns gedachtengoed? Internationaal hebben we de opkomst van vergelijkbare partijen in meer of mindere mate gezien in Oostenrijk, België, Noorwegen en Denemarken. Is er werkelijk sprake van een diep gewortelde ontevredenheid over de gevestigde orde, of speelt de conjunctuur hier een rol? Wat te denken van: Fortuyn for president?
Hierover wordt gesproken met vertegenwoordigers van de jongerenorganisaties van politieke partijen. De discussie wordt geleid door Willem Muste, hoofdredacteur van de Hanze.