nieuws

19 apr 2001, 00:12

Universiteit pakt oververhitting onder studenten aan

De Groningse universiteit gaat oververhitting onder de studenten te lijf. In de zomer liep de temperatuur in een aantal collegezalen op tot boven de 35 graden, waardoor verscheidene studenten onwel werden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De universiteit gaat een waterkoelingsysteem plaatsen en plant bovendien lindebomen die het zonlicht moeten tegenhouden. De maatregelen komen na jarenlange klachten van studenten. De universiteit erkent inmiddels dat er sprake is van een ‘extreme situatie’. In het verleden viel een aantal studenten bijna flauw door de tropische temperaturen.
De RuG bekijkt of het mogelijk is om de schade op een derde te verhalen. Volgens de universiteit is er waarschijnlijk sprake van een constructiefout. De muren van het zes jaar oude gebouw zijn grotendeels uit glazen bakstenen opgetrokken, waardoor er bij felle zon een broeikasklimaat ontstaat. Ook is er destijds vanwege vandalismegevaar geen zonwering aangebracht. Wie precies verantwoordelijk is voor de problemen is nog niet duidelijk.
Toch sluit de universiteit niet uit dat de opwarming van de aarde debet is aan de problemen. De maatregelen gaan 250.000 gulden kosten.