nieuws

19 apr 2001, 00:12

Universiteit helpt mensen met schoonheidscomplex

De Rijksuniversiteit Groningen gaat mensen die gebukt gaan onder een schoonheidscomplex hulp bieden

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De universiteit zet een groepscursus op voor mensen die zich inbeelden dat ze lelijk zijn. Vaak zijn ze ontevreden met een bepaald lichaamsdeel, zoals de neus of de ogen, maar ook een vermeende zweet- of mondgeur is een bron van zorg. De slachtoffers staan vaak uren voor de spiegel, mijden feestjes en bekijken zichzelf constant in etalageruiten. De obsessie kan leiden tot zware depressies en uitmonden in zelfmoordpogingen.
De cursus moet ervoor zorgen dat ze zich minder schamen en meer inzicht krijgen in hun aandoening. Vaak denken ze dat ze de enige zijn, maar circa één procent van de wereldbevolking lijdt aan de kwaal. Het is voor het eerst dat een dergelijke cursus in Nederland wordt gegeven.
Volgens de initiatiefnemers bieden bestaande therapieën de slachtoffers geen soelaas. “Als ze hulp zoeken komen ze vaak in het medische circuit terecht met klachten over depressies. Op deze manier gaat men voorbij aan de eigenlijke oorzaak”, zegt cursusleidster D. Beekhuis. Sommige mensen zoeken ten einde raad hun toevlucht bij de plastisch chirurg
Mannen en vrouwen blijken in gelijk mate te lijden aan het schoonheidscomplex. Wel blijken ze er verschillende obsessies op na te houden. Zo maken vrouwen zich vooral zorgen over hun onderlichaam, terwijl mannen vaak ontevreden zijn met hun torso. De ziekte komt over de hele wereld voor en is zeker geen welvaartskwaal, benadrukken de initiatiefnemers.