nieuws

07 nov 2000, 00:12

Unieke Groningse opleiding schilderkunst met opheffen bedreigd

De enige tweede fase opleiding voor getalenteerde schilders in Nederland wordt met opheffen bedreigd. De opleiding aan de Hanzehogeschool in Groningen werd in 1993 in het leven geroepen op voordracht van de toenmalige leden van de Tweede Kamer in het leven geroepen op grond van de sterke reputatie van het onderwijs in de schilderkunst in Noord-Nederland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op 13 november vindt het beslissende kamerdebat plaats over de bezuinigingen op het kunstvakonderwijs. Wanneer staatssecretaris R. van der Ploeg volhardt in zijn voorstel de unieke kunstopleiding niet langer te financieren, valt definitief het doek voor de gereputeerde Groninger opleiding. Onder het mom dat er te veel schilders zijn wil Van der Ploeg de bestaande studieplaatsen voor de voortgezette opleidingen binnen het kunstvakonderwijs halveren. Dit advies is in strijd met de Raad van Cultuur, die had geadviseerd om eerst alle tweede fase-opleidingen binnen het kunstvakonderwijs te evalueren.
De Groningse opleiding schilderkunst heeft in haar korte bestaan landelijk een sterke naam opgebouwd. Het speerpunt van de opleiding wordt gevormd door de unieke samenwerking met het Instituut voor Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Hierdoor heeft het instituut een nieuwe didactiek ontwikkeld, waarbinnen het accent ligt op de juiste balans tussen het beeldende werk en de theorievorming.