nieuws

04 aug 2000, 00:12

Uniek Gronings klooster krijgt opknapbeurt voor miljoen

De renovatie van het enige middeleeuwse klooster van Nederland, het klooster Ter Apel in Groningen, kan doorgaan. Particulieren en fondsen legden meer dan een miljoen gulden op tafel voor de opknapbeurt van dit nationale topmonument.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Jaarlijks bezoeken 25.000 mensen het museum in het klooster en de omringende landerijen, de zogeheten kloosterenclave. Door de grootschalige operatie moet het geheel voor toeristen nog aantrekkelijker worden. Zo wordt er een extra vleugel aan het museum gebouwd en komen er extra depots en toiletten onder de grond. De nieuwe architectuur wordt zoveel mogelijk in de oude omgeving ingepast.
Maar de restauratie is ook broodnodig om het unieke monument te behouden. Drie van de acht peilers van de houten kloostertoren waren verrot, waardoor het gevaarte omlaag dreigde te komen. Ook worden de scheuren in de buitenmuren weggewerkt. Verder krijgt de unieke afscheiding in de kerk, de dokzaal, een opknapbeurt.
Door de plannen wordt de bosrijke kloosterenclave ook aantrekkelijker. De paden krijgen nieuwe verlichting en de vijvers worden uitgebaggerd. Voor het totaalplan is bijna acht miljoen gulden uitgetrokken. De klus begint na de bouwvak en moet in juni volgend jaar geklaard zijn omdat anders de Europese subsidie gevaar loopt.