nieuws

22 jul 2001, 00:12

Uniek beeldmateriaal van Groningse zanger Ede Staal op RTV Noord

De regionale televisiezender RTV Noord vertoont zaterdag 21 juli unieke videobeelden van de dode Groningse liedjeszanger Ede Staal. Het beeldmateriaal is een opname van een van de eerste concerten van de zanger in Veendam. Van de Groningse bard bestaat op enkele minuten na geen ander videomateriaal.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ede Staal (1941-1986) heeft sinds zijn dood een ongekende cultstatus verworven. De zanger wordt vijftien jaar na zijn overlijden nog steeds grijsgedraaid op de regionale radio. Zijn muziek, veelal in de streektaal, verwierf nationale bekendheid door de film ‘Ede’ die in 1996 werd uitgezonden op Nederland drie. Zijn lofzang op het Oost-Groningse Hoge Land fungeerde als soundtrack bij de succesvolle film ‘De Poolse bruid’.
Volgens H. van Middelaar, biograaf van de zanger, aasde RTV Noord al jaren op de beelden. De videoband lag op zolder bij een inmiddels overleden Groningse fan van de musicus. De man wilde ze niet kwijt aan de zender, omdat hij de verlegen zanger had beloofd de band niet af te staan. Zijn nabestaanden besloten de band toch te laten uitzenden omdat hij grote historische waarde heeft.