nieuws

09 jan 2013, 10:10

UMCG voorziet forse stijging aantal kankerpatiënten Groningen

Het UMCG gaat maatregelen nemen omdat het een forse groei verwacht van het aantal te behandelen kankerpatiënten in Groningen.
Het UMCG gaat maatregelen nemen omdat het een forse groei verwacht van het aantal te behandelen kankerpatiënten in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De groei in Groningen is een gevolg van de concentratie van de kankerzorg . Het ziekenhuis voorziet een forse stijging van het aantal kankerpatiënten en heeft daarvoor te weinig capaciteit en financiële middelen. Dat maakte het ziekenhuis woensdag bekend.

Het kabinet en zorgverzekeraars willen de zorg voor kanker concentreren in de grote ziekenhuizen. Ook stijgt het aantal kankerpatiënten door de vergrijzing. Het UMCG verwacht dat daardoor het aantal kankerpatiënten in 2015 toeneemt met 25 procent. In 2020 krijgt het ziekenhuis 80 procent meer patiënten met kanker.

Het UMCG verwacht dat ziekenhuizen nog meer moeten gaan samenwerken. ,,Wij moeten ons nog meer concentreren op de complexe zorg”, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. ,,De basiszorg komt dan terecht bij andere ziekenhuizen in de regio.” Het UMCG hoopt ook dat het Rijk met een financiële compensatie over de brug komt voor de ziekenhuizen die extra patiënten krijgen.