Nieuws

UMCG kan kritiek van minister pareren door te schermen met een goede voorbereiding

Het UMCG voert op dit moment extra veel coronatesten uit onder het eigen zorgpersoneel en daarmee gaat het in tegen het landelijke RIVM-beleid. Het UMCG kreeg maandag zelfs een tik op de vingers van minister Hugo de Jonge. “Zo ga je geen crisis te lijf”, aldus de minister. Maar is dat wel terecht? Nieuwsuur deed onderzoek en nu blijkt dat het UMCG zich beter had voorbereid dan andere ziekenhuizen, doordat het niet afhankelijk is van één leverancier.


Leestijd: 2 minuten

Het UMCG test een zorgverlener al op het coronavirus als er maar een kleine verdenking is van een besmetting. Ook wordt het personeel van de intensive care, dat nu veel in contact is met coronapatiënten, ook regelmatig gescreend. Ook worden er meer huisartsen getest. Op die manier wil het ziekenhuis voorkomen dat het virus onder het zorgpersoneel om zich heen grijpt. Dat moet er ook toe leiden dat de epidemie in het Noorden niet in een stroomversnelling komt. Het aantal besmettingen in Groningen ligt veel lager dan elders in het land. 

'Testen, testen, testen'
Bovendien wordt het ‘testen, testen, testen’ ook geadviseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie. In de rest van het land wordt er alleen onder zorgpersoneel getest als diegene cruciaal is voor de zorg, onlangs in een risicogebied is geweest of in contact is geweest met een besmet persoon. 

Coretta van Leer, microbioloog in het ziekenhuis, laat in Nieuwsuur weten dat van een tekort aan testcapaciteit in Groningen geen sprake is. Volgens Van Leer, die de met corona besmette microbioloog Alex Friedrich verving, hebben veel ziekenhuizen zich afhankelijk gemaakt van één leverancier, die nu niet kan leveren. In Groningen zijn meer apparaten en meer platforms waarop men het virus kan testen en daardoor is het ziekenhuis niet afhankelijk van slechts één leverancier. En de leveranciers waar Groningen mee samenwerkt, hebben nog voorraad. 

UMCG helpt nu de regio
Het UMCG verwacht nog weken en misschien wel maanden te kunnen blijven testen op deze manier. Daarnaast gaat het ziekenhuis de krachten bundelen met andere noordelijke ziekenhuizen. Het is niet mogelijk om testmateriaal naar Noord-Brabant te sturen, want daar hebben ze andere apparaten. Er zijn nog geen verzoeken uit zuidelijke regio’s gekomen om monsters te testen op de Groningse apparaten. 

Viroloog Ann Vossen, lid van het landelijke Outbreak Managementsteam, erkent in Nieuwsuur dat Groningen de zaken beter voor elkaar heeft door de goede voorbereiding.