nieuws

30 jun 2009, 16:04

UMCG breidt komende twintig jaar fors uit

Het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt de komende twintig jaar fors uitgebreid. Het project kost 650 miljoen euro. Dat hebben de gemeente Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dinsdag bekend gemaakt. Aan de noordzijde van het ziekenhuisterrein verrijst nieuwbouw bestemd voor het UMCG en de RUG.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op het terrein wordt onder andere een nieuw researchcentre voor de RUG gebouwd, genaamd ERIBA. In het gebouw zullen activiteiten voor het onderzoeksprogramma LifeLines worden ondergebracht. Ook krijgen Psychiatrie en Kinder- en Jeugdpsychiatrie een nieuw gebouw en wordt er naast het ERIBA-gebouw een bunker gebouwd waar in de toekomst de protonenstraling voor kankerpatiënten mogelijk is. Aan de Bloemsingel komt een langwerpig gebouw waarvoor de bestemming nog niet duidelijk is.

Ook worden er bestaande gebouwen van de RUG aan weerszijden van de Antonius Deusinglaan en aan onder meer de Petrus Campersingel gesloopt en worden er op het Bodenterrein ruim 225 nieuwe woningen gebouwd. Aan de noordkant van het Oosterhamrikkanaal wordt ruimte overgelaten om in de toekomst nog zo'n 100 woningen te bouwen. Voor het extra verkeer komt er een parkeerterrein van 700 plekken op het Bodenterrein.

Om ruimte te maken voor de aankomende nieuwbouw wordt de Antonius Deusinglaan eind dit jaar omgelegd. Eind 2010 zal de omlegging, die de voorlopige werknaam Vrydemalaan heeft, weer beschikbaar zijn. Op de plek waar nu de Antonius Deusinglaan loopt, komt een pad te liggen waar fietsers en voetgangers gebruik van kunnen maken. Aan weerszijden worden er bomen geplant.  Ook is het mogelijk dat in de toekomst de tram over de nieuwe Vrydemalaan gaat lopen.  Tevens komt er tegenover de Vrydemalaan een tweede ingang van de parkeergarage aan het Boterdiep te liggen.

Door de nieuwbouw ontstaat er een extra vloeroppervlakte van in totaal 120.000m2. De RUG hoopt volgend jaar maart van start te gaan met de bouw van het ERIBA-gebouw dat in 2011 klaar moet zijn. De constructie van de andere gedeelten van de nieuwbouw moet zo spoedig beginnen. Het UMCG hoopt het gebouw voor psychiatrie over vijf jaar klaar te hebben.

De raad moet zich nog buigen over het bestemmingsplan. Eind augustus komt het plan vrij voor inspraak.