nieuws

28 jun 2001, 00:12

Uitverkochte Ede Staal-concerten krijgen vervolg

Het hommageconcert dat het Noord Nederlandse Orkest (NNO) 28 en 29 juni in de Groninger Oosterpoort aan de overleden Groningse troubadour Ede Staal wijdt, wordt volgend jaar nog vier maal herhaald.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In maart 2002 wordt het eerbetoon nogmaals ten gehore gebracht op podia in Stadskanaal, Winschoten, Meppel en Assen. Bovendien worden de opnames die de NPS in samenwerking met Radio Noord van de uitvoeringen in de Oosterpoort maakt volgend jaar op cd uitgebracht. Dit heeft directeur J. Vierkant van het NNO woensdag bekend gemaakt.
Het NNO en de Groninger zangers Arno van der Heyden en Rika Dijkstra brengen tijdens de concerten een uniek eerbetoon aan de Groningse troubadour Ede Staal. De stukken van Staal zullen voor het eerst in een volledig symfonische bezetting worden uitgevoerd. Naast acht voor het symfonieorkest gearrangeerde liederen van Staal voert het orkest een aantal stukken uit die ,,de ziel van Staal en het Groningse gevoel goed uitdragen’’, aldus directeur Vierkant. Het betreft werken van Dvorak, Grieg, Tsjaikovsky en Gounod.
Staal (1941-1986) heeft sinds zijn dood een ongekende cultstatus verworven. Zijn liedjes in de Groningse streektaal zijn nog dagelijks op de regionale radio te horen. De leraar Engels nam in de jaren voor zijn dood een aantal LP’s op met karakteristieke nummers, die recentelijk opnieuw in de aandacht kwamen doordat ze te horen waren in de film ‘De Poolse Bruid’.
Zanger/cabaretier Van der Heyden heeft faam verworven met het muzikale Trio Kloosterboer, dat begin mei zijn afscheidstournee afsloot. Dijkstra treed samen met haar partner Wouter de Koning al jaren op als het zangduo ‘De Koning en de Dame’. De arrangementen van Staals nummer worden speciaal voor de twee concerten gemaakt door De Koning en de Groningse componist Henk Meutgeert.
Eerder bracht het NNO al nummers van de Friese formatie De Kast in een symfonische uitvoering.