nieuws

19 okt 2000, 00:12

Uitstoot glasvezelfabriek Westerbroek ongezond voor bomen en mensen

WESTERBROEK – Glasvezelfabrikant PPG in het Groningse Westerbroek vervuilt de lucht in het omringende woongebied zo sterk, dat er sprake is van een ongezonde situatie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat is de conclusie van een onderzoek van de Biologiewinkel van de Rijksuniversiteit Groningen.
Biologe M. Butter adviseert bewoners in de omgeving van de fabriek hun ramen en deuren goed af te sluiten als de ovens in de fabriek op topproductie draaien. Volgens haar is de rookpluim die onder meer fluor en zwaveldioxide bevat, niet bevorderlijk voor de gezondheid. Bovendien is de rook erg nat, waardoor hij niet overdrijft maar dicht op de grond blijft hangen.
PPG weet van de klachten, maar productiemanager H. Sikkema benadrukt dat de ovens aan alle wettelijke emissie-verplichtingen voldoen. Het bedrijf is wel bezig met het ontwikkelen van een emission control system, een filtersysteem dat er voor moet zorgen dat de dorpsbewoners minder last hebben van de uitstoot.
Ook de provincie Groningen bekijkt de klachten van de omwonenden. Gedeputeerde T. Musschenga meldt dat er verschillende onderzoeken lopen naar de precieze reden van onder meer de grote bomensterfte in het gebied. Hij verwacht dat eind deze maand bewoners, fabriek en provincie weer om te tafel gaan om verdere oplossingen te bekijken.
De glasvezelfabriek ligt erg dicht op de woonwijk. Alleen een weg en een kanaal scheiden de woningen van het industrieterrein. Al sinds 1988 klagen bewoners regelmatig over overlast.