nieuws

05 okt 2010, 09:09

Uitspraken wethouder Karin Dekker op Twitter ’onacceptabel’

De fractievoorzitters van CDA en VVD in de gemeenteraad van Groningen zijn verontwaardigd over uitspraken van wethouder Karin Dekker van GroenLinks. Die Twitterde dat het maar goed is dat Groningen nu een links college heeft, want als CDA en VVD er wel in gezeten zouden hebben, dan zou ze de samenwerking met die partijen onmiddellijk hebben opgezegd. Die partijen werken op landelijk niveau aan een ‘Kabinet Bruin 1’, en daarmee zouden ze volgens Dekker ook in Groningen onaanvaardbaar worden. De kwestie werd gisteren in de GIC aan de orde gesteld en leidde tot veel lezersreacties. Burgemeester Rehwinkel bespreekt haar uitlatingen vanmorgen met de wethouder Karin Dekker. De fractie van de PvdA vindt de uitspraken ook niet echt verstandig, maar vraagt zich wel af waarom rechts van alles en nog wat mag roepen, en links niets terug mag zeggen. Joost van Keulen (VVD-fractievoorzitter) en Jan Seton (CDA fractievoorzitter), noemen de wethouder rancuneus en haar uitlatingen ‘onaanvaardbaar’.Zij schrijven:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘ Gisteren, na het CDA-congres, twitterde Karin Dekker dat het maar goed was dat het CDA en de VVD niet in het college zaten, omdat er anders nieuwe collegeonderhandelingen nodig zouden zijn. En verder: “Bruin I is geboren”. Wij vinden deze uitspraken rancuneus, onverkwikkelijk en ook zeer onverstandig.
Is dit een privé-uitspraak van Karin Dekker, of heeft wethouder Dekker namens het college gesproken?
(…)
‘Dat Dekker het over ‘Bruin I’ heeft, vinden wij verwerpelijk. Ten eerste vanwege de verbinding met gebeurtenissen uit de Tweede Oorlog, die veel Stadjers zelf aan den lijve hebben ondervonden of waar zij in hun familie nog de verdrietige gevolgen van herkennen. Het is volstrekt verwerpelijk en niet respectvol om met zo’n vergelijking je politieke punt proberen te maken.


Het is ook niet verstandig, want met zo’n kwalificatie gaat de lobby naar Den Haag echt helemaal niets meer opleveren. En dan zeker zeggen dat het kabinet niets voor de Stad overheeft? Dit is je eigen glazen ingooien in een tijd waarin we elke Eurocent financiële steun kunnen gebruiken.


De oprispingen van Dekker hebben alle elementen van rancune en frustratie. Misschien tegen beter weten in, maar wij hadden gewild dat Dekker juist de verbinding met het lokale CDA en VVD had opgezocht, om gezamenlijk de belangen van de stad in de richting van Den Haag te behartigen; iets waar CDA en VVD steeds van harte toe bereid zijn.


Kortom: dit accepteren wij van geen enkele wethouder, ook niet van Dekker. Juist in een periode waarin we proberen de politieke spelverruwing tegen te gaan, komt hier een gefrustreerde, benauwde en slachtofferige houding uit naar voren waar de stad echt niet beter van wordt.’


Joost van Keulen
Jan Seton

======

PvdA: ‘Verbinden beter dan verdelen’


De fractie van de PvdA vindt de uitspraken van de wethouder ook niet echt gelukkig. Maar, aldus PvdA raadslid Van der Schaaf: je mag toch zeggen wat je denkt? Volgens hem wordt links voortdurend de maat genomen door rechts, en nu iemand van links iets terug zegt, is de wereld plotseling te klein. Van der Schaaf:


‘Of het verstandig is van een wethouder om dergelijke termen te gebruiken, laat ik maar even in het midden. Verbinden is altijd beter dan verdelen. Maar: je mag toch zeggen wat je denkt? Of is de vrije meningsuiting wel van toepassing bij het krenken van moslims, maar niet op het jennen van rechtse politici?

Al jarenlang is het gebruikelijk om links in verband te brengen met Moskou, Havana of de DDR. Dat mag blijkbaar allemaal wel, maar het pesten van rechts Nederland is een vorm van demoniseren. Verhagen spreekt verhullend van een centrum-rechts kabinet. Maar veel centrum is er in deze combinatie niet meer bij.

Sinds het vertrek van Ab Klink zijn er nog maar twee CDA-kamerleden die met goed fatsoen tot dit centrum kunnen worden gerekend. Ga voor de aardigheid eens op internet zoeken naar toespraken en/of debatbijdragen van Geert Wilders. Vervang dan eens het woord moslim door christen. Zou er dan ook nog maar iemand bij het CDA willen zijn die met een dergelijk politicus een regeerakkoord zou willen sluiten?

Roeland van der Schaaf


Raadslid PvdA Groningen