nieuws

29 nov 2000, 00:12

‘Uitbreiding huisartsenopleiding RuG gaat gewoon door’

De uitbreiding van de huisartsenopleiding in Groningen gaat gewoon door. Opleidingshoofd J. Schuling wil de twaalf geplande extra studenten toch per 1 maart 2001 aannemen, ook al ontbreken er nog steeds oplossingen voor de gerezen financiële- en huisvestingsconflicten. De huisartsenopleiding kampt al jaren met deze problemen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aan de RuG worden momenteel al tien groepen van twaalf studenten opgeleid tot huisarts. Omdat er in Nederland een tekort is aan huisartsen, had de universiteit toestemming gekregen de komende twee jaar 24 extra studenten aan te nemen. Maar de medische faculteit wil geen geld beschikbaar stellen voor extra lokalen zolang de Stichting Beroepsopleiding tot Huisarts (SBOH) haar huurschuld niet heeft voldaan. De financiële schuld over de afgelopen vijf jaar is momenteel opgelopen tot zeshonderdduizend gulden.
De stichting weigert op haar beurt de huisvestingskosten te betalen omdat de Groninger faculteit de kosten onvoldoende zou onderbouwen. Een gesprek tussen de faculteit en de SBOH heeft niet direct resultaat opgeleverd.
Opleidingshoofd Schuling onderbouwt zijn besluit de uitbreiding toch door te zetten met het argument ‘dat de studenten niet de dupe mogen worden’ van het geschil. Om het huisvestingprobleem te omzeilen wil de opleiding de twaalf studenten eerder op stage sturen dan gebruikelijk. De huisartsenopleiding hoopt in een later stadium alsnog geld te krijgen voor het onderdak voor de nieuwe studenten.