nieuws

11 okt 2001, 00:12

Tweede publieksavond Grote Markt Beraad geeft ruimte aan beoordelen en opperen ideeën

De tweede publieksavond leverde wederom een vloed aan ideeën over de toekomst van de Grote Markt op. Binnen enkele uren kwam voor jaren aan suggesties voorbij over de inrichting van de huiskamer van Groningen. Het publiek was ongeveer vijftig man sterk richting Huize Maas aan de Vismarkt gekomen op deze 10e oktober. Onder de belangstellenden vele leden van het inmiddels bekende forum en een aantal nieuwkomers, die hun soms opvallende stadsvisie konden geven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Avondvoorzitter Dick Vrieling begon de avond met een uitgebreid, vlot overzicht van wat er zoal gedaan is in het lopende jaar rondom het Grote Markt-forum. Vervolgens gaf gemeentelijk stedenbouwkundige Tjerk Ruimschotel een kort overzicht van een aantal mogelijke modellen. Het ging daarbij om een handvol grove schetsen van de mogelijkheden voor een nieuwe omgeving van de Grote Markt. Hij vertelde over de mogelijkheden en keuzes om een goede verhouding te vinden tussen de hoeveelheid bebouwing, de hoogte daarvan en de relatie tot de openbare ruimte.
‘’Hoe kom je van woorden naar beelden,’’ was de vraag waar architecten zich bij hun recente workshops over moesten buigen. ‘’Wat mensen vinden is belangrijk. Persoonlijke zaken zijn van groot belang, maar het is ook belangrijk dat bijvoorbeeld een bepaalde winkel in het centrum te vinden is. Wordt het daardoor vol of minder vol? Gaan we de hoogte in? Dat zijn zaken waar we mee bezig zijn,’’ vertelde Ruimschotel.
Hij presenteerde nogmaals de zogeheten kwadrantentekening, die schematisch weergeeft wat er zoal mogelijk is met de ruimte op de Grote Markt. ‘’Het forum heeft in ieder geval aangegeven dat er iets moet gebeuren met het gebied, dit geeft aan hoe dat zou kunnen gebeuren.’’ Binnenkort gaan architecten in een workshop aan het werk met deze suggesties en zullen ze mogelijk in driedimensionele kaarten omzetten, die wat meer houvast geven hoe het er uit kan gaan zien.