nieuws

22 jul 2001, 00:12

Twaalf jaar cel voor serieverkrachter

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de 47-jarige D.B.uit Groningen donderdag tot twaalf jaar cel veroordeeld. Tevens heeft het hem tbs met dwangverpleging opgelegd. Het hof achtte de man schuldig aan het op gewelddadige wijze verkrachten van zes vrouwen in de afgelopen vijf jaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Advocaat-generaal K. van der Velde had twee weken geleden vijftien jaar cel geëist. Verdedigster M. Veenstra had vrijspraak gevraagd voor vijf verkrachtingen. Volgens haar heeft justitie op onrechtmatige wijze bewijs tegen haar cliënt verkregen. B. werd voor de verkrachtingen als verdachte aangewezen na vergelijking van zijn DNA-profiel met spermaresten die bij de zes slachtoffers zijn aangetroffen. De man heeft een verkrachting toegegeven.
Het gerechtshof vond de vergelijking van het DNA met niet persoonsgebonden DNA-profielen uit de databank van het Nederlands Forensisch Instituut niet onrechtmatig.
De veroordeelde verkrachtte zijn slachtoffers in hun eigen woonomgeving. Hij bedreigde ze met een mes en dwong na de verkrachting zijn slachtoffers een klein geldbedrag te betalen. B. is in 1983 ook al voor een verkrachting veroordeeld tot tbs. Acht jaar later werd die maatregel tegen het uitdrukkelijk advies van de behandelaars door het gerechtshof in Den Haag opgeheven.
Het hof in Leeuwarden sprak van een ernstig geschokte rechtsorde. Een lange gevangenisstraf was volgens hem op zijn plaats omdat B. zijn slachtoffers de angst had gegeven misschien met HIV besmet te zijn en het feit dat hij eerder voor vergelijkbare zaken was veroordeeld. (ANP)