nieuws

17 aug 2001, 00:12

Tuinkabouterbende in Appingedam opgerold

De politie heeft een bijzondere jeugdbende opgerold, die zich in de afgelopen jaren onder meer bezighield met het stelen van tuinkabouters. In totaal zijn ongeveer tien jongens opgepakt. Daarmee denkt de politie de vermoedelijke daders in handen hebben van zo’n zestig zaken in en rond Appingedam. En daar zitten vreemde diefstallen bij; naast de tuinkabouters werden opgezette dieren en visgerei gestolen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie heeft bovendien de ouders van de 16-jarige hoofdverdachte gehoord. ‘’Zij hebben door hun toedoen de praktijken van hun zoon gestimuleerd’’, aldus het Groninger korps woensdagmorgen. De politie beschouwd drie jongens als hoofdverdachten. Deze zitten nog steeds in bewaring. ‘’Het gaat weliswaar niet om zware zaken wat betreft de waarde van de gestolen goederen, maar de Officier hecht er wel belang aan ze stevig aan te pakken’’, aldus een politiewoordvoerder.
De jonge dieven gingen in steeds wisselende samenstellingen op roven uit. De diefstallen vonden over het algemeen in Appingedam en omgeving plaats. Ze gingen onder meer aan de haal met opgezette vogels, zoals pauwen en ganzen, van het landgoed Ekenstein. Dit geschiedde ‘min of meer’ in opdracht, vermoedt de politie. De zaak kwam uiteindelijk aan het rollen, nadat een aantal weken geleden twee jongens op heterdaad werden betrapt bij een inbraak.
Van de buit is vrijwel niets meer boven water gekomen. Het geld is opgemaakt ‘voor de dagelijkse nood’, aldus de politie. Eenmaal opgepakt bleek dat de verdachten ook betrokken zijn bij de andere zaken. Het politieonderzoek loopt nog. Er moeten onder meer een aantal andere personen worden gehoord.