nieuws

29 mei 2001, 00:12

Tripperpas: afstempelen soms problematisch in drukke bussen

Arriva is zeer tevreden over het verloop van het experiment met de Tripperpas in Groningse bussen. Maar in het gebruik van het pasje doen zich ook problemen voor.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningen is de eerste stad in Nederland waar mensen met behulp van een electronisch pasje kunnen reizen en geen strippenkaart meer hoeven te kopen. In totaal hebben nu 4000 mensen zo’n pasje aangeschaft. Dat is aanzienlijk meer dan de 2500 waar bij de start van het experiment in januari van dit jaar op was gehoopt. Het experiment loopt tot begin 2003. Maar nu al is projectleider Steffen van Arriva tevreden over de resultaten tot nu toe. ‘We hebben een consumenten-onderzoek gehad en daaruit blijkt dat de meeste gebruikers ook tevreden zijn’.
Maar er moeten toch wel degelijk ook kinderziektes worden overwonnen. Zo bleek de Tripperpas in het gebruik duurder dan een speciaal winkelkaartje dat op koopavond en zaterdagavond gebruikt kan worden. Daardoor waren zo’n driehonderd mensen iets duurder uit dan wanneer ze het oude kortingskaartje zouden hebben gebruikt. Maar deze mensen hebben inmiddels een schadevergoeding gekregen. Een ernstiger probleem is dat de Tripperpas niet alleen gebruikt moet worden voor registratie bij het instapoen maar ook bij het uitstappen. ‘Vooral bij het uitstappen kan dat problemen opleveren, zeker wanneer het druk is. Er staat slechts één kaartlezer’, aldus projectleider Steffens van Arriva.
Arriva hoopt ook dat probleem op te kunnen lossen. De Groningse ervaringen zijn in elk geval van groot belang voor de introductie van een landelijk vergelijkbaar systeem in 2003.