nieuws

04 feb 2001, 00:12

Trekschuittheatertocht volgt eeuwenoude historische route

Na de stad Groningen vindt ook de gelijknamige provincie het tijd voor een plekje in de ‘toeristische trekpleister top tien’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zelfs randstedelingen weten immers de weg naar het Groninger Museum en de Martinitoren wel te vinden. Maar pittoreske plaatsjes Warffum en Onderdendam zijn niet minder de moeite waard. Dat willen ze de komende zomer in ieder geval bewijzen met de eerste trekschuittheatertocht van Nederland.
Het spektakel, waarvoor gedeputeerde staten een bedrag van bijna 40 duizend gulden beschikbaar hebben gesteld, is een combinatie van cultuur en historie. De boottocht, met paard, volgt de historische route zoals die twee eeuwen heeft bestaan van Groningen via Zuidwolde, Ellerhuizen en Onderdendam naar Warffum. Onderweg worden de varenden nog extra vermaakt met toneelstukken, liederen, dansvoorstellingen en exposities. De deelnemers, per vaart zo’n 100 man, worden bovendien per Jan Plezier naar het startpunt vervoerd.
De nieuwe slag om toeristen sluit aan bij het Regionaal Cultuurplan Noord-Groningen, waarvoor in totaal 5 ton is vergaard uit gemeentelijke en provinciale kas. Het plan moet er voor zorgen dat ook gemeenten als Loppersum, Appingedam en Winsum cultureel hun mannetje staan.