nieuws

26 mei 2012, 13:01

Tram Groningen op losse schroeven: PvdA vindt aanleg nu ‘onverantwoord’

De komst van de tram naar Groningen staat op losse schroeven. Volgens PvdA wethouder Frank de Vries is de financiële situatie van de stad Groningen zo verslechterd dat het op dit moment onverantwoord is om het licht voor aanleg van de tram op groen te zetten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een en ander liet De Vries zaterdagmorgen weten in het Dagblad van het Noorden. Ook tegenover TV Noord liet hij zaterdagmorgen weten dat hij het op dit ogenblik niet verstandig vindt om te besluiten tot aanleg van de tram.


‘Het is niet zo dat er geen geld voor is: dat is er wel degelijk. Er is geld beloofd aan Groningen, als compensatie voor het niet-doorgaan van de Hogesnelheidslijn. Maar je weet dat overheden de komende jaren steeds verder moeten bezuinigen en de financiële vooruitzichten zijn gewoon niet best. Dat betekent dat we dan geen speelruimte meer hebben voor onvoorziene omstandigheden. En dat vind ik momenteel te riskant’, aldus Frank de Vries.


Een en ander wil nog niet zeggen dat de tramplannen nu definitief van de baan zijn. Er is nog steeds een aanbestedingtraject, en in september kunnen partijen laten weten of ze het voor het beschikbare bedrag willen doen. Daarna moet de gemeenteraad definitief beslissen.


Binnen het college van B en W zijn de meningen over de aanleg van de tram verdeeld. Met name de fractie van GroenLinks en haar wethouder Karin Dekker zijn nog steeds bevlogen voorstander van de komst van de tram en SP en PvdA zijn nu tegen of zeer huiverig.


Provincie: meer coördineren


Frank de Vries vindt dat een reusachtig project als de invoering van de tram, of andere infrastructurele projecten in de stad Groningen eigenlijk alleen maar goed van de grond kunnen komen in eendrachtige samenwerking met de provincie. Volgens De Vries is er momenteel echter vanuit de provincie Groningen te weinig coördinatie.