nieuws

08 sep 2000, 00:12

Toren Der Aa-kerk open voor publiek tijdens Monumentendag

De toren en de gewelven van de Der Aa-kerk zijn op 9 september voor publiek toegankelijk. De openstelling van de eeuwenoude toren is een van de spectaculairste attractie tijdens de Open Monumentendag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De belangstellenden kunnen in groepjes van maximaal vijftien personen in de toren een rondleiding krijgen. In de toren zelf de Monumentenwacht een presentatie. De huidige toren dateert uit 1718 en is de derde op deze plek. De eerste brandde af, de tweede stortte in.
Liefhebbers van de Groninger kunstenaar Werkman kunnen dit jaar een kijkje nemen in zijn atelier aan de Lage der Aa 12, waar hij tot zijn dood verbleef. In het pand is een expositie ingericht over de geschiedenis van het pand.
Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar: stad als spin in het waterweb, afgeleid van landelijke thema Nederland Waterstaat. Daarom zijn er veel activiteiten op en rond het water. Zo is er een wandeling met als thema ‘bruggen in de binnenstad’ en vindt er een puzzeltocht ‘Groningen langs het water’ plaats. Ook liggen er zes historische schepen afgemeerd aan de Hoge der Aa. Verder zijn de watertorens Noord en West open voor het publiek.
Naast het speciale programma van dit jaar kunnen veel andere monumenten die Groningen rijk natuurlijk ook bezichtigd worden. Tal van kerken, gasthuizen en woonhuizen houden open huis. (Voor meer informatie: www.groningen.nl/openmonumentendag)