nieuws

11 aug 2001, 00:12

Top-festival van cult-films naar Groningen dankzij ‘alternatieve’ bioscopen

Groningen krijgt er voor filmliefhebbers een schitterend festival van cultfims bij, waarmee Groningen haar reputatie als stad van filmliefhebbers weer kan versterken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van 20 tot en met 30 september organiseren Filmcentrum Poelstraat, de RKZ-bios en Vera Zienema het 4e Cultfilmfestival in Groningen. Het begrip cultfilm laat zich ruim voldoende interpreteren om een gevarieerd programma samen te stellen. Door de gezamenlijke presentatie van cultfilms in een festival krijgen deze films, die bij incidentele vertoning door het publiek over het hoofd worden gezien, extra aandacht en publiciteit. Zo ontstaat de mogelijkheid om films die normaal een kleine schare fanatieke bewonderaars trekken onder de aandacht te brengen van een breder publiek.
Het programma bestaat uit een dertigtal cultfilms, waaronder veel importfilms die nog nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest. Ook zijn drie cult-verzamelaars/experts gevraagd om ieder twee films te vertonen: Jack Stevenson (verzamelaar, VS), Mike Lebbing (videovorser, NL) en Chris Oosterom (Nederlands Filmmuseum) zullen tijdens het festival hun keuze mondelig toelichten. Verder bevat het programma een aantal voorpremières, waaronder Shadow of the Vampire (Elias Merhige, VS 2000) en Blue Velvet (David Lynch, VS 1986, gerestaureerde re-release).
Het programma is op dit moment nog niet volledig bekend. Wanneer het definitieve programma is vastgesteld, zullen wij u dat toesturen. Om een indruk te geven van de films die op het festival te zien zijn, volgt hier een aantal titels: § Edgar Allen Poe Trilogie: House of Usher, The Pit and the Pendulum, The Raven (Roger Corman, VS 1960-1963) § De stǿrste helte (Thomas Vinterberg, Denemarken 1996) § Outskirts (Pyotr Lutsik, Oekraïne 1998) § Plan 9 from outer Space (Ed Wood, VS 1958) § Helter Skelter (Tom Gries, VS 1976) § Jigoku (Nobuo Nakagawa, Japan 1960) § Addicted (verzamelprogramma Jack Stevenson, VS) § Komm, süβer Tot (Wolfgang Murnberger, Oostenrijk 2000) Wij zouden het zeer op prijs stellen als u aandacht wilt besteden aan ons Cultfilmfestival. Voor aanvullende informatie kunt u terecht op onze website www.cultfilmfestival.nl, waar binnenkort uitgebreide informatie is te vinden over alle films die op het festival worden vertoond. Over twee weken volgt een aanvullende mailing met daarin het definitieve programma en vertoningsgegevens. Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u ook contact op nemen met de organisatie van het festival.