nieuws

27 apr 2001, 00:12

Tonnis Hendrik Wierenga is oranje-fan: ''Koninginnedag is één van de leukste dagen van het jaar.''

De bloemen in zijn vensterbank zijn oranje van kleur. “Maar dat heeft niks te maken met mijn passie voor het koningshuis,” vertelt Tonnis Hendrik Wierenga. “Ik vind oranje gewoon een mooie kleur.” Wierenga is voorzitter van de Algemene Oranjevereniging Oranje Nassau. Naast een fervent ‘oranje-fan’, is hij een “echte monarchist,” zoals hij zelf zegt. In 1987 werd hij benaderd om toe te treden als bestuurslid van de Oranjevereniging. Sindsdien zet hij zich vol overgave in voor het organiseren van Koninginnedag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wat gaat u doen met Koninginnedag?

“Het wordt een vermoeiende maar feestelijke dag, dat weet ik nu al. Het begint ’s morgens al om tien uur met het luiden van de klokken van de Martinitoren en mijn dag eindigt pas ‘s nachts om twaalf uur. Tussendoor brengen we met de bestuursleden van de Oranjevereniging een bezoek aan verschillende wijken in de stad. En uiteraard ontbreken ook het Wilhelmusje en de Koninginneharing niet op deze dag. Want dat is traditie. Na het klokkenluiden drinken we met alle genodigden een glaasje Wilhelmus en daarna gaan de naar de haringkar van Snip voor een visje. Ik heb er in ieder geval veel zin in; Koninginnedag staat in mijn top drie van leukste dagen van het jaar."
Het bezoek van Beatrix aan Drenthe is afgelast. Was u er anders bij geweest?

“Zeer beslist niet. Ik moet hier zijn. Als voorzitter van de Oranjevereniging kan ik het niet maken om niet in Groningen aanwezig te zijn. Tuurlijk, ik had het best mee willen maken, maar dat kan nu eenmaal niet. Ik heb de kroonprins en Maxima nog wel een uitnodiging gestuurd voor het Oranjeconcert, maar vooralsnog heb ik geen reactie op mijn uitnodiging gehad. Maar wie weet, misschien komen ze wel even een kijkje nemen. ”
Zo niet, dan kunt u Maxima en Willem-Alexander in september toch alsnog ontmoeten?

“Toen ik hoorde dat de prins en zijn verloofde in september naar Groningen zouden komen, heb ik meteen met de provincie gebeld. Maar Alders, de commissaris van de koningin, kon niets bevestigen. Hij heeft zelfs nog met de Rijksvoorlichtingsdienst gebeld, maar ook daar konden ze niet bevestigen dat het paar in september naar Groningen komt.”
Maar als ze komen?

“Dan heb ik plannen genoeg, want ik moet toegeven dat ik er al wel een beetje over nagedacht heb. Als ik het voor het zeggen zou hebben, dan heb ik het liefst dat ze met de koninklijke trein hierheen komen. Dan kunnen de Groningers het paar feestelijk verwelkomen in de gerestaureerde stationshal, waarna de verloofden direct in de rondvaartboot kunnen stappen. Ook een bezoek aan de universiteit en Vindicat lijkt me leuk. Voor de prins zou ik dan een uitstapje naar waterwerken in de provincie willen organiseren. Dat vindt hij namelijk heel interessant. Voor Maxima is het misschien wel leuk om een bezoekje aan kunstacademie Minerva te brengen. Maar of ze van kunst houdt, weet ik eigenlijk niet.”
Bent u veel tijd kwijt met het organiseren?

“De weken voor Koninginnedag ben ik altijd erg druk. Ik ben bijna dag en nacht in de weer om van alles te regelen. Eigenlijk begint het voorbereiden al in september. Dan maken we met alle bestuursleden een ‘gezellig praatje bij de haard,’ zoals we dat altijd noemen. Iedereen kan dan z’n zegje doen en vertellen hoe Koninginnedag er volgend jaar uit moet zien.”
En hoe ziet uw ideale Koninginnedag eruit?

“Je moet natuurlijk altijd rekening blijven houden met de wensen van het volk, dus ik kan er nooit helemaal een eigen invulling aan geven. Maar ik vind het altijd erg leuk als er oud-Hollandse spelletjes te doen zijn. Of moderne spelletjes, dat maakt niet uit. Als er maar wat te doen is voor de kinderen. En het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als ik een beetje variatie en verfrissing kan aanbrengen. Een concert van Marco Borsato op de Grote Markt bijvoorbeeld. Maar dat zijn dromen…"
Over de monarchie: vanwaar uw sympathie voor het koningshuis?

“Ik vind Beatrix een erg goede koningin. Ze heeft een grote kennis en weet ook wat er in het buitenland speelt. Als ze een bezoek brengt aan een ander land presenteert ze zich altijd heel erg goed. Dat doet geen staatshoofd haar na: ze is intelligent, op de hoogte en blijft altijd vriendelijk. In tegenstelling tot wat velen denken, ben ik ervan overtuigd dat Beatrix meeleeft met het volk. Ze komt inderdaad wel een beetje afstandelijk over, dat moet ik toegeven, maar dat is allemaal schijn. Bij de Bijlmerramp, Enschede en Volendam was ze heel toegewijd. Ze stond klaar met een luisterend oor en was één en al vriendelijkheid.”
Kan Willem-Alexander zijn moeder dan wel evenaren?

“Ik heb heel veel vertrouwen in onze toekomstige koning. Hij heeft waarschijnlijk een eigen visie op het invullen van zijn taken en andere ideeën dan zijn moeder. Maar ik ben ervan overtuigd dat hij een goede koning wordt. Hij is denk ik ook wat spontaner dan Beatrix, wat dat betreft lijkt hij meer op zijn oma: zij was ook heel sympathiek.”
Kunt u zich vinden in de keuze van Willem-Alexander voor Maxima?

“Ik vind Maxima een erg spontane meid, erg intelligent ook. Hoe ze de rol van koningin invult, kan ik nu nog niet zeggen. Daar is het te vroeg voor. Ze heeft wel een goede basis denk ik. Daarmee doel ik niet op haar familie, maar op het feit dat ze in verschillende landen heeft gewoond. Ze heeft meerdere culturen leren kennen en dat is in haar voordeel.”
Is het verleden van vader Zorreguieta een probleem voor u?

“Voor mij persoonlijk niet. Maar dat geldt niet voor iedereen. Voor sommige Nederlanders blijft het verleden van deze man in hun hoofd zitten. En dat beïnvloedt weer het beeld van Maxima. Ik ben van mening dat je Maxima niet met de daden van haar vader mag belasten. Het is tenslotte niet haar schuld. Bovendien heeft ze tijdens de bekendmaking van de verloving afstand genomen van de daden van vader Zorreguieta. Het is ook verstandig dat hij niet bij het huwelijk van de twee aanwezig is. Dat heeft Kok elegant opgelost, vind ik.”
Het Nieuw Republikeins Genootschap breidt haar activiteiten uit naar het noorden. Hoe staat u tegenover dit genootschap?

“De republikeinen hebben mijn sympathie niet, laat ik het zo zeggen. Voorstanders van een republiek beweren vaak dat een monarchie veel duurder is. Onzin, met al dat personeel van een president is een republiek minstens zo duur. Bovendien, als ik naar de landen om ons heen kijk, ben ik erg blij met onze staatsvorm en ons staatshoofd. Bij de acceptatie van Nederland in de rest van de wereld, speelt Beatrix een belangrijke rol. Ze doet het wat dat betreft veel beter dan andere staatshoofden. Een betere is er niet, hooguit Willem-Alexander. En dat is het voordeel van een monarchie: je weet wie je als opvolger krijgt. In een republiek moet je nog maar afwachten wie er aan de macht komt.”
Het gaat in een republiek wel om een gekozen staatshoofd.

“Dat is wel zo, maar dan weet je nog niet of diegene op wie je stemt ook daadwerkelijk aan de macht komt. Kijk maar naar Amerika: daar heeft het volk voor Bush gekozen. Bush heeft in een korte periode al de nodige aanvaringen gehad, zoals die kwestie met Taiwan en China. Nee, dan liever Beatrix. Ik maak me ook geen enkele zorgen over de toekomst van de monarchie. Die republikeinen maken zich nu wel openbaar, maar ze moeten realistisch blijven. Uit enquêtes blijkt dat het overgrote deel van het Nederlandse volk voor een monarchie is. Dus ik heb niks te vrezen."
Dus over een aantal jaren Koningsdag?

"Hè nee, dat klinkt niet. Dan maar de Dag van de Koning…"