nieuws

10 jan 2001, 00:12

Toestand slachtoffers Volendam in Martiniziekenhuis nog steeds onzeker

De toestand van de acht slachtoffers van de cafébrand in Volendam die in het Groningse Martiniziekenhuis liggen is nog steeds zeer kritiek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Hun situatie is onveranderd in vergelijking met vorige week maandag’’, aldus een woordvoerder. Dinsdag is begonnen met het opereren van de eerste van de acht jongeren.
De acht slachtoffers van de ramp in Volendam zijn jongeren in de leeftijd tussen de 13 en 17 jaar. Het gaat om vijf zeer zwaar gewonden die bovendien aan de beademing liggen. De overige drie hebben geen beademingsindicatie, maar wel derdegraads brandwonden.
Het Martiniziekenhuis bezit één van de drie gespecialiseerde brandwondencentra in Nederland. Buiten de vaste bezetting heeft het ziekenhuis enkele tientallen extra medewerkers opgeroepen. Naast chirurgen, plastisch chirurgen, internisten en longartsen gaat het om gespecialiseerde verpleegkundigen en mensen die de familie ondersteunen. Voor de acht jongeren staan continue minimaal twee verpleegkundigen ter beschikking. Voor de familieleden van de getroffen slachtoffers is binnen het ziekenhuis ruimte voor opvang vrijgemaakt.
Het Groningse Martiniziekenhuis heeft een opnamestop voor de intensive care (ic) afgekondigd. Als gevolg van de hospitalisatie van acht slachtoffers van de brand in Volendam in het brandwondencentrum is de ic-capaciteit van het ziekenhuis optimaal benut. Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) houdt de komende weken op alle vier intensive care-units voor volwassenen één bed vrij om extra spoedpatiënten over te kunnen nemen van het Martiniziekenhuis. Door de maatregel kunnen in het AZG de komende tijd minder geplande ingrepen worden verricht.