nieuws

24 okt 2001, 00:12

Toeristisch IJsselmeer-steden hoppen met tjalken en klippers

De miljoenen toeristen die jaarlijks de stadjes langs het IJsselmeer bezoeken, kunnen mogelijk vanaf volgend jaar met een authentieke veerboot van het ene naar het andere pittoreske plaatsje hoppen. ‘’Er komt een lijndienst op het water tussen veertien havenplaatsen,’’ aldus de initiatiefnemers, die inmiddels bij de IJsselmeerprovincies subsidie hebben aangevraagd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Mensen kunnen een dag tot een week van plaats naar plaats varen. ‘’Het wordt een ferrydienst, maar een die past bij het gebied, de schepen horen er thuis,’’ zegt directeur marketing Jacqueline Verhoeven van de Gouden Cirkel, het toeristische samenwerkingsverband van steden langs het IJsselmeer en een van de ontwikkelaars. Tjalken en klippers van de zogeheten Bruine Vloot gaan de dienst onderhouden. De nieuwe stichting Sail Track voert het project uit.
‘’Het valt te vergelijken met veerdiensten rond de Duitse Bodensee, waar ook traditionele schepen worden ingezet voor toeristenvervoer,’’ aldus Mari Vermeer van het Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme in Drachten, een van de andere initiatiefnemers.
Verhoeven heeft geen miljoenen nodig: ‘’Er hoeft geen kostbare nieuwe vloot te worden gebouwd. De bestaande vloot wordt beter benut. De schepen hebben nu vaak overcapaciteit. Ze varen regelmatig met groepen, maar dat is ‘s zomers minder. Dan worden er bijvoorbeeld maar weinig personeelsuitjes georganiseerd.’’
De betrokken provincies zijn tot dusverre enthousiast. Volgend jaar wordt een vaartest gehouden die samenvalt met het vieren van vierhonderd jaar VOC in Noord-Holland. Dan wordt gekeken of de vloot geschikt is voor de plannen. Zo snel mogelijk daarna kunnen toeristen inschepen.