nieuws

09 mei 2001, 00:12

Toeristenseizoen Waddeneilanden start ongekend slecht

Op Schiermonnikoog en de andere Waddeneilanden is het toeristenseizoen ongekend slechts van start gegaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het nieuwe toeristische seizoen op de Waddeneilanden verloopt tot nu toe onverwacht slecht. Door een combinatie van het slechte weer, de MKZ crisis en de daaropvolgende annuleringen van bezoekers was er sprake van een ongekend slechte aprilmaand.
De VVV op Ameland heeft schadeformulieren naar horeca-ondernemers gestuurd. ‘We hebben duidelijk gemerkt dat na het uitbreken van de MKZ-crisis bezoeken werden geannuleerd, met name ook door Duitsers. Als de trend van de afgelopen jaren was doorgezet, hadden we in april drie tot vier procent meer bezoek gehad. Maar het waren er juist drie tot vier procent minder, en dat is dan een fors verschil’, zegt voorzitter P. Smit van de Waddenfederatie, tevens directeur van de VVV Ameland. Ook op Schiermonnikoog liep het aantal bezoekers terug, vooral bij kampeerboerderijen. ‘Maar het is niet aan te geven of het aan het weer of aan de MKZ lag’, aldus VVV directeur Langstraat van Schiermonnikoog.
Smit benadrukt wel dat het toerisme op de eilanden – los van de slechte aprilmaand- nog steeds groeit, bij uiteenlopende bevolkingsgroepen. De VVV’s zijn niet bang dat het daardoor de komende jaren juist te druk wordt. ‘Op Ameland hebben we een capaciteit van 27.000 bedden, en dat blijft de komende jaren ook zo. We zullen er alleen wel naar streven om die ook buiten de drukste maanden beter bezet te krijgen’, zegt Smit.