nieuws

22 apr 2001, 00:12

Toch weer nieuwe luchtverbinding Groningen - Schiphol

Er komt toch weer een nieuwe lijndienst tussen Groningen en Schiphol. Deze komt er mede omdat er in Groningen momenteel sprake is van een explosie aan internet- en ICT activiteiten, waardoor zich hier grote bedrijven hebben gevestigd, zoals het Amerikaanse Tycom.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningen Airport Eelde krijgt een nieuwe dagelijkse luchtverbinding met Schiphol. Het gaat om een lijndienst van Trans Travel Airlines (TTA), een Nederlandse luchtvaartmaatschappij die regionale lijndiensten onderhoudt vanuit Rotterdam. De nieuwe lijndienst start in september en wordt aangeboden met vier rotaties per dag, van maandag tot en met vrijdag. De vliegtijd bedraagt circa 25 minuten. De nieuwe lijndienst is met name bedoeld voor ondernemers in de drie noordelijke provincies.
In het verleden werd al vaker een lijndienst tussen Groningen en Schiphol onderhouden, maar deze initiatieven gingen ter ziele omdat ze niet rendabel bleken. Vanuit Groningen werd er dit najaar echter op aangedrongen om de lijndiensten toch te hervatten. Dit in verband met het feit dat zich recent in Groningen grote telecom-bedrijven hebben gevestigd, waaronder het Amerikaanse Tycom dat een supersnelle glasvezel vanuit Engeland in Groningen aanlegt. Uiteindelijk werd Trans Travel Airlines bereid gevonden een nieuwe lijndienst te exploiteren, op voorwaarde dat het risico van eventuele aanloopverliezen werden afgedekt.
Volgens een woordvoerder van Groningen Airport Eelde ziet de toekomst van deze noordelijke luchthaven er nu aanzienlijk rooskleuriger uit, ook omdat er toestemming is gekomen voor verlenging van de landingsbaan en omdat er een nieuwe passagiersterminal in aanbouw is die binnenkort in gebruik genomen kan worden.