Nieuws

Toch weer 23 nieuwe coronabesmettingen in gemeente Groningen; ziekenhuizen leeg

Vijf dagen geleden werden er in 24 uur maar twee nieuwe coronabesmettingen geregistreerd in de gemeente Groningen. Maar gisteren, donderdag, kwamen er in een etmaal ineens 23 nieuwe besmettingen bij. Toch is er ook goed nieuws, want er liggen geen coronapatiënten meer in de Groningse ziekenhuizen.


Leestijd: 1 minuut

In de afgelopen zeven dagen lag het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen per dag op elf. De 23 besmettingen van donderdag zijn dus ook hoger dan zevendaagse gemiddelde. Het gaat vooral om twintigers die vaak nog niet gevaccineerd zijn. 

In de hele provincie kwamen er 37 besmettingen bij. Ook dat is hoger dan het zevendaagse gemiddelde van 18 nieuwe besmettingen per dag. In het hele land kwamen er donderdag 845 nieuwe besmettingen bij. Dat was 229 hoger dan het zevendaagse gemiddelde van 216.

In de provincie Groningen waren er geen ziekenhuisopnames. De ziekenhuizen zijn zelfs helemaal leeg als het gaat om coronapatiënten. Afgelopen dinsdag lagen er nog twee patiënten op een coronaverpleegafdeling, maar die waren vrijdagochtend ontslagen. 

Het risiconiveau in de provincie en gemeente Groningen is dan ook nog steeds waakzaam. 

Nog geen reden tot zorg?
De besmettingscijfers stijgen al een paar dagen op rij. De aantallen liggen nog niet zo hoog als een paar maanden geleden. Ook het reproductiecijfer ligt nog onder de 1 en zolang dit zo is, is er geen enorme reden tot zorg. Volgens onder andere microbioloog Alex Friedrich is het wel belangrijk om waakzaam te blijven. Zeker mensen die terugkomen van vakantie, moeten zich aan de regels houden van testen en quarantaine. 

Veel landen trekken de coronamaatregelen weer wat aan, omdat vooral de Delta-variant van het coronavirus zich sneller lijkt te verspreiden. Vooral mensen die nog maar één vaccinatie hebben gehad, lijken minder goed beschermd te zijn tegen de zogeheten Indiase variant. Ze worden minder snel ernstig ziek, maar ze kunnen het virus nog wel verspreiden.