nieuws

29 nov 2012, 17:05

Toch lagere straffen in Groningse hiv-zaak

Peter M. en Hans J., de twee mannen die veroordeeld zijn voor het injecteren van mannen met hiv besmet bloed tijdens homofeesten in Groningen, hebben van het gerechtshof in Arnhem een lagere straf gekregen. Volgens het hof kunnen de mannen die op de seksfeesten aanwezig waren hun hiv-infectie ook ergens anders hebben opgelopen. Om deze reden spreekt het de beide verdachten vrij van zware mishandeling, waarvoor ze eerder van het hof in Leeuwarden celstraffen van 12 en 9 jaar kregen opgelegd. Wel zijn de mannen schuldig aan poging tot zware mishandeling en andere feiten. Hiervoor legt het Gelderse hof hen straffen van 8 en 5 jaar op.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In 2008 oordeelde de rechtbank in Groningen al dat Peter M. (54) en Hans J. (39) van zware mishandeling moesten worden vrijgesproken en werden zij veroordeeld tot 9 en 5 jaar cel. Het hof in Leeuwarden achtte in 2010 in hoger beroep wél hiv-besmettingen het directe gevolg van injecties en kwam zo tot 12 en 9 jaar cel. De Hoge Raad vond dat niet goed gemotiveerd, zodat het gerechtshof in Arnhem het hoger beroep over moest doen.

Het Openbaar Ministerie (OM) gelooft dat M. en J. de mannen die naar hun seksfeestjes kwamen drogeerden en injecteerden, zodat ze een groepje besmette mannen om zich heen zouden krijgen voor onbeschermde seks. De twee ontkenden dat. Het OM eiste twee weken geleden dat M. in totaal 11 jaar, en J. in totaal 7,5 jaar zou krijgen voor alle beschuldigingen samen.