nieuws

15 mei 2001, 00:12

Theater Benjamin op 16 mei in Groningen met ‘vlinders’ tegen geweld

Theater Benjamin speelt op woensdag 16 en donderdag 17 mei in Groningen de voorstelling ‘Vlinder in de Storm’ met als thema zinloos geweld voor de leerlingen van het Zernikecollege De voorstelling wordt gespeeld in de eigen theaterzaal van Theater Benjamin in de Violenstraat 4.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vlinder in de Storm is een theatervoorstelling voor derde klas en bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Het thema van de voorstelling, zinloos geweld, werd gekozen in overleg met leerkrachten en scholieren. Voor het ontwikkelen van de voorstelling is contact opgenomen met verschillende actiegroepen tegen zinloos geweld, zoals ‘Kappen Nou’ en ‘Meld Geweld’.
In 'Vlinder in de Storm' staat het verhaal van de toeschouwer centraal. Na afloop van een avondje stappen is Stijn getuige van een gebeurtenis waarin geweld wordt gebruikt. Stijn grijpt niet in. In een aantal opeenvolgende scènes wordt hij geconfronteerd met situaties en personen, waardoor hij zijn emotionele afstand niet langer kan bewaren. Niet ingrijpen blijkt voor Stijn ook een keuze ... met ingrijpende gevolgen. In korte, indringende, videoclipachtige scènes kan het publiek - toeschouwers van de toeschouwer - zich identificeren met de emoties van Stijn. Door middel van dans en muziek, theater en film ontstaat een dynamische en meeslepende weergave van zowel de innerlijke beleving als de zich afspelende realiteit. Theater Benjamin is sinds 1992 actief op het gebied van jeugdtheater en verzorgt thematische voorstellingen. De afgelopen jaren speelde Theater Benjamin verschillende producties met onderwerpen als discriminatie, macht-onmacht, vluchten en pesten. Met de voorstelling over pesten, 'Game Over', werden in het hele land al meer dan honderdduizend leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs bereikt. Vlinder in de Storm ging eind maart 2000 in première en werd sindsdien al bijna 150 keer gespeeld op middelbare scholen door het hele land. In december 2000 ontving Theater Benjamin de PROBE-Prijs voor hun baanbrekende werk op het gebied van thematische voorstellingen voor jongeren.