nieuws

21 mei 2001, 00:12

Testament schrijver maakt eind aan toneelvoorstelling NNT

Het Noord Nederlands Toneel heeft op het laatste moment een voorstelling, waar weken van voorbereiding in waren gestoken, moeten afgelasten op grond van het testament van een toneelschrijver.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betreft de voorstelling van het stuk Ted&Syl, deels gebaseerd op gedichten uit de bundel ‘Birthday Letters’ van de Engelse dichter Ted Hughes.
De dichtbundel is gewijd aan het huwelijk van Hughes met de in 1963 overleden Amerikaanse schrijfster Sylvia Plath. Hughes, die in 1998 overleed, liet in zijn testament vastleggen dat de bundel met de 88 gedichten nooit hardop mag worden voorgelezen. De twee jonge acteurs die Ted&Syl zouden vertolken – Jacob Derwig en Veerle van Overloop – zouden dat echter voor een deel wel doen. Het stuk is een co-produktie van het NNT en ’t Barre Land.
Volgens woordvoerder Petra van der Meer van het NNT is het vaak moeilijk om te achterhalen bij wie de rechten van een stuk precies liggen. Het Noord Nederlands Toneel kon uiteindelijk achterhalen dat deze bij een uitgever in Londen liggen. Toen bekend werd dat deze geen toestemming wil geven voor het voorlezen van de gedichten, op grond van het testament, waren de voorbereidingen van het stuk al in volle gang. De première stond gepland voor volgende week.
‘Het is hartstikke spijtig maar we hebben besloten de zaak op de lange baan te schuiven. Dat is financieel een strop, maar ook zeer vervelend voor de acteurs die er veel werk in hebben zitten’, aldus Van der Meer. Volgens haar vormde de schrijver Hughes een belangrijke inspiratiebron voor het stuk. ‘En als zo’n man heeft besloten dat de gedichten niet voorgelezen mogen worden, dan kun je daar moeilijk aan voorbijgaan. Dat is een morele kwestie’, zegt ze.
De voorstelling, die volgende weke in première zou gaan in het eigen theater De Machinefabriek in Groningen, was opgezet in het kader van een serie MF extra. Dat is een serie voorstellingen die in korte tijd worden gemaakt. ‘Overigens betekent het uitstel geen afstel. Want we gaan nu nadenken over een nieuwe vorm voor het stuk, waarbij de bundel niet wordt voorgedragen maar waarbij we deze op een andere manier bij het stuk betrekken’.