nieuws

30 nov 2000, 00:12

Tentoonstelling ‘Ode aan Ede’ trekt 67.000 bezoekers

De tentoonstelling ‘Ode aan Ede’ over het leven en werk van de legendarische Groninger zanger Ede Staal heeft 67.000 mensen getrokken. Dat zijn er tweemaal zoveel als verwacht. ,,Het blijkt dat Ede Staal bij ontzaglijk veel Groningers en niet-Groningers een gevoelige snaar heeft geraakt. Het is een fantastisch succes’’, aldus de organisatie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De muzikale erfenis van Staal (1941-1986) werd op de sobere tentoonstelling in Museumboerderij Verhildersum in Leens onder meer verbeeld door fotograaf Hans Sas, die zijn liedteksten in foto’s heeft gevat. Verder was er aandacht voor zijn gedichten en radioverhalen. ,,De tentoonstelling is bezocht door een breed publiek, zowel wat achtergrond betreft als leeftijd’’, vertelt J. Clements, directeur van het landgoed Verhildersum.
Staals melancholieke muziek kwam recent landelijk in de aandacht door het gebruik van zijn liedjes in de film De Poolse Bruid. Staal heeft in Groningen sinds zijn dood een ongekende cultstatus. Zijn liedjes in het Gronings zijn nog altijd vaak op de regionale radio te horen. De leraar Engels nam in de jaren voor zijn dood een aantal lp's op met karakteristieke nummers, die in de provincie hoge verkoopcijfers behaalden. In oktober is voor hem een monument op de dijk van Delfzijl onthuld.