nieuws

12 nov 2000, 00:12

Tentoonstelling ‘Ode aan Ede’ trekt 60.000 bezoekers

De tentoonstelling ‘Ode aan Ede’ over leven en werk van de legendarische Groninger zanger Ede Staal heeft inmiddels 60.000 mensen getrokken. ,,Het blijkt dat Ede Staal bij ontzaglijk veel Groningers en niet-Groningers een gevoelige snaar heeft geraakt’’, aldus de organisatie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De muzikale erfenis van Staal (1941-1986) is op de tentoonstelling in Museumboerderij Verhildersum in Leens onder meer verbeeld door fotograaf Hans Sas, die zijn liedteksten heeft verbeeld. Verder is er aandacht voor zijn gedichten en radioverhalen. Staals melancholieke muziek kwam recent landelijk in de aandacht door het gebruik van zijn liedjes in de film De Poolse Bruid. Staal heeft in Groningen sinds zijn dood een ongekende cultstatus. Zijn liedjes in het Gronings zijn nog altijd vaak op de regionale radio te horen. De leraar Engels nam in de jaren voor zijn dood een aantal lp's op met karakteristieke nummers, die in de provincie hoge verkoopcijfers behaalden.
Recentelijk kwam Staal landelijk onder de aandacht doordat zijn nummers te horen waren in de film De Poolse Bruid. In oktober is voor hem een monument op de dijk van Delfzijl onthuld. De tentoonstelling loopt duurt nog tot 26 november.