nieuws

05 dec 2000, 00:12

Tentamenhal Rijksuniversiteit krijgt speciale ‘rokersserre’

Er komt toch een overdekte rokersruimte bij de tentamenhal van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Het College van Bestuur (CvB) van de onderwijsinstelling heeft negentigduizend gulden uitgetrokken voor een glazen serre waarin rokende studenten hun behoefte naar hartelust kunnen bevredigen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het CvB beschouwt hiermee de aanhoudende discussie over de rokersvoorzieningen in het tentamencomplex als afgesloten.
De rokersruimte wordt een luxe uitvoering van de al eerder toegezegde ‘luifels’ die bij het gebouw zouden worden aangelegd. Het betreft een met glazen platen afgebakende ruimte waarin de rokers afgeschermd voor de natuurlijke elementen hun peuken kunnen consumeren. Een afzuiginstallatie moet de lucht ventileren.
De beslissing is opmerkelijk, omdat het CvB in september nog een streep haalde door de eerder gedane toezegging voor twee nieuwe rokersruimten. In de universiteitsbibliotheek kwam er wel een speciale rokerslocatie, maar de geplande rookserres bij de tentamenhal strookten niet met het genomen principebesluit om geen geld meer uit te trekken voor nieuwe rokersfaciliteiten.
Het college had berekend dat door de wettelijke eisen voor ventilatie en afscherming van rokersgebieden deze voorzieningen al snel een kwart miljoen zou kosten. Na lang aandringen van verscheidene lokale studentenorganisaties komt het CvB nu toch haar toezeggingen na.
De rokersserre moet dit voorjaar in gebruik worden genomen.