nieuws

22 feb 2001, 00:12

Tegenstanders Grote Markt-plannen euforisch over overwinning

Met luid gejuich begroetten de tegenstanders van de grote renovatieplannen voor de Groningse Grote Markt woensdagavond de mededeling dat de Groninger bevolking de plannen met grote meerderheid van tafel veegt. Meer dan tachtig procent van de stemmers sprak zich uit tegen het voorstel om een ondergronds winkelcentrum en een parkeergarage aan te leggen onder het stadshart.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het referendum konden de burgers zich uitspreken over een omvangrijke opknapbeurt van het plein in het centrum van de stad. Een belangrijk onderdeel van het op 300 miljoen gulden begrote plan vormde de bouw van een parkeergarage in combinatie met een groot ondergronds winkelplein. De gemeenteraad had het plan met grote meerderheid goedgekeurd.
Groen Links-fractievoorzitter K. Dekker, één van de meest fervente tegenstanders van de renovatieplannen, toonde zich uitermate verheugd met de uitslag. ,,Er was een erg hoge drempel opgeworpen’’, aldus Dekker. ,,Gelukkig leefde het onderwerp erg bij de bevolking, anders waren we nooit zo ver gekomen. Het college krijgt nu de rekening gepresenteerd voor haar eigen koppigheid om de impopulaire parkeergarage bij haar plannen te betrekken.’’
Dekker schaart zich achter het besluit van het college om niet op te stappen na haar politieke nederlaag. ,,Het moet niet zo zijn dat referenda automatisch gaan leiden tot het opstappen van wethouders’’, vindt ze. ,,Als dat het geval wordt, zal geen gemeente zich meer aan een referendum wagen.’’
Voorzitter E. Hassink van Comité Geen Gat In De Grote Markt ,,had de uitslag wel verwacht’’. ,,De voordelen zijn niet uit te leggen, terwijl de nadelen overduidelijk zijn’’, verklaart Hassink zijn succes. Het comité staat open voor elke vorm van communicatie met de gemeenteraad over nieuwe renovatieplannen, zoals wethouder van Ruimtelijke Ordening W. Smink (PvdA) na de uitslag suggereerde.
Ook voorzitter D. Lubach van de Stichting Martinikerk toont zich verheugd over de afwijzing van de plannen. De antieke Martinikerk liep volgens verscheidene experts risico’s op beschadiging wanneer de graafwerkzaamheden door zouden gaan. ,,Ik ben blij dat we ons geen zorgen meer hoeven te maken’’, hij. Ook de voorzitter van de Martinikerk toont zich zeer welwillend om met wethouder Smink rond de tafel te gaan zitten om over nieuwe renovatieplannen na te denken.