nieuws

19 okt 2000, 00:12

Technologische Werkplaats ontwikkelt Aardappel Behandel Machine

De Technologische Werkplaats (TWP) van de Faculteit Techniek van de Hanzehogeschool heeft een machine ontwikkeld, die bestrijdingsmiddelen efficiënter op aardappels sproeit

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Daarmee is de toepassing van deze Aardappel Behandel Machine tevens beter voor het milieu, stelt de hogeschool.
Het TWP is opgericht om ondernemers uit het Noordelijke MKB te ondersteunen en komt met oplossingen bij technologische vraagstukken. Daarbij komen zowel afgestudeerden als studenten in actie. ‘’De combinatie van kennis en kunde van de Faculteit Techniek, de ervaring van bedrijven en het creatieve denken van afgestudeerde studenten leidt vaak tot verrassende resultaten’’, aldus de onderwijsinstelling.
De TWP heeft toegang tot het zogeheten kennisnetwerk, waar onder meer de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), TNO en andere hogescholen deel van uitmaken. Een belangrijke taak is tevens het bemiddelen bij het verkrijgen van subsidies die tot veertig procent kunnen oplopen. De Technologische Werkplaats ontwikkelde onder meer een Aardappel Behandel Machine (ABM).
Aardappelteler G. Jalving over dit bijzondere project: ‘’De behandelmethoden tegen bewaarziekte, zoals zilverschurft, zijn verre van optimaal voor de toenemende aardappelstromen’’, zegt hij. Daarom was een machine nodig, die bestrijdingsmiddelen zeer goed verdeeld over de aardappels. Dit gaat met lagere kosten gepaard en levert winst op voor het milieu, aldus de Hanzehogeschool. In samenwerking met Doornbos Multi Service uit Uithuizermeden, een onderneming die aardappelbehandelmachines maakt, is in vijf maanden tijd een machine gemaakt, die inmiddels op de beurs Potato 2000 in Emmeloord is gepresenteerd.