nieuws

28 sep 2000, 00:12

Tbc-infectie medewerker Delfzicht ziekenhuis leidt tot testen 550 personen

Bij een medewerker van het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl is een besmetting met de tuberculosebacterie vastgesteld. Dit is woensdagmiddag door de Hulpverleningsdienst van Groningen en de directie van het ziekenhuis bekendgemaakt. De afdeling Tuberculosebestrijding van de GGD Groningen voert een grootschalig onderzoek uit naar de omvang van eventuele verdere besmettingen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Inmiddels is vorige week in de privé-sfeer van de medewerker bij vier personen een besmetting vastgesteld.* De medewerker is vermoedelijk gedurende een periode van twee maanden besmettelijk geweest. Deze persoon werkt op de afdelingen Kraam/Gynaecologie, één van de afdelingen Interne Geneeskunde en de polikliniek. Het is onmogelijk te schatten bij hoeveel personen uiteindelijk een besmetting zal worden gevonden, stelt de GGD.
De GGD gaat de patiënten die in deze periode mogelijk contact met de bron hebben gehad informeren via een brief en zal ze onderzoeken. Het gaat om vierhonderd patiënten en bezoekers en 150 baby’s die op de kraamafdeling verbleven. Artsen in de regio zijn op de hoogte gebracht. Het is voor het eerst in zeven jaar dat een onderzoek van deze omvang in het Noorden plaatsvindt. Het komt landelijk regelmatig voor dat in een ziekenhuis TBC wordt vastgesteld, aldus arts T. Bosje van de Tuberculosebestrijdingdienst van de GGD Groningen. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat de ziekte in ons land zelden voorkomt.* De zieke medewerker is na de diagnose niet meer in het ziekenhuis geweest. Door behandeling met medicijnen is deze tevens geen bron van besmetting meer. De behandeling van patiënten in het ziekenhuis wordt op geen enkele wijze gehinderd, zegt directeur zorgzaken B. Rietema van het Delfzicht. Mensen die door de bron zijn besmet, zijn zelf niet besmettelijk voor anderen, benadrukt Bosje
Een team van deskundigen is samengesteld om telefonische vragen van bezorgde mensen te beantwoorden. GGD Groningen: 050-311 44 50.