nieuws

08 mei 2013, 09:09

Swingin’Groningen in juni voor 20ste keer: tienduizenden naar binnenstad voor jazz, soul en cross-overfestival

In juni kunnen tienduizenden genieten van een ongekend muziekfestival in Groningen. Dan wordt op 13, 14 en 15 juni de 20ste editie van het gratis toegankelijke jazz, soul en cross-overfestival Swingin’ Groningen georganiseerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het bijzondere jubileum wordt gevierd samen met reeds gevestigde namen, veel opkomend nationaal en internationaal talent en laat wederom zien dat het festival staat als een huis. Al 19 edities lang. Jazzanova Live feat. Paul Randolph, Wouter Hamel, de Dirty Dozen Brass Band, Timo Lassy, Electro Deluxe en Hidden Orchestra zijn slechts een greep uit de veelzijdige programmering van deze editie. Daarnaast lanceert het festival een nieuw initiatief: de Swingin’ Groningen Showcase.


Een unieke gelegenheid voor beginnende bands om zich tijdens Swingin’ Groningen te presenteren aan het publiek.

Nieuw initatief: Swingin’ Groningen Showcase
Ieder jaar ontvangt het festival vele aanmeldingen van talentvolle jonge bands die graag op het festival willen spelen. Die kans wordt ze geboden met het nieuwe initiatief de Swingin' Groningen Showcase. Bands hebben in grote getale positief gereageerd op het initiatief en de organisatie heeft 12 bands geselecteerd die zich op 3 binnenpodia op donderdag en vrijdag in de kijker kunnen spelen.

Donderdag 13 juni


Traditiegetrouw wordt het festival geopend met de Northern European Jazz Talent Contest op het Waagplein.
6 aanstormende Europese talenten – waaronder dit jaar ook een talent uit Rusland - laten zich van hun beste kant zien in de strijd om de GasTerra Energizing Future Talent Award. Op de Grote Markt wordt deze feestelijke 20ste editie spectaculair voortgezet met de 20th Anniversary Tribute Band. Bandleider en altsaxofonis Benjamin Herman heeft speciaal voor het festival de gasten Ruben Hein, Nippy Noya, Tineke Postma en Timo Lassy uitgenodigd om samen met een kwartet, bestaande uit Mark Schilders (drums), Rory Ronde (gitaar) en Carlo de Wijs (Hammond), er een geweldig openingsfeest van te maken. En met deze fantastische muzikanten, die bijna allemaal reeds eerder op het festival hebben opgetreden, gaat dat zeker lukken!

Vrijdag 14 juni


Met podia door de hele stad valt er voor iedere bezoeker iets te beleven. De podia zijn gratis toegankelijk en te vinden op de Grote Markt, Poeleplein, Waagplein, Ellebogenbuurt en het Zuiderdiep. De eer is aan Timo Lassy en Subes om de avond te openen. Wouter Hamel opent groots en op eigen wijze op de Grote Markt. De vier Schotse mannen van Hidden Orchestra laten een geval van puike nu-jazz zien op het Waagplein. Ze zijn daarmee de afsluiter van de vrijdagavond.

Zaterdag 15 juni


‘Stadskabaal’ in de binnenstad op zaterdagmiddag om 15.00 uur op het Waagplein. Een uniek optreden waarbij 150 kinderen en jongeren uit de stad met verschillende sociaal-culturele achtergronden samen komen om muziek te maken. Het is een productie van Muziekschool Groningen in samenwerking met MJD, Jimmy’s en Urban House Groningen. Sponsor van dit bijzondere project is Nijestee. De Prins Claus Conservatorium Big Band en special guest Yuri Honing op de sax openen de Grote Markt op zaterdagavond. Ze worden opgevolgd door Jazzanova Live feat. Paul Randolph. De Grote Markt wordt met hun klanken omgetoverd tot een jazz, dance en swing markt. Talent Ntjam Rosie geeft een set weg op het Waagplein gevolgd door Nick van Gelder, bekend van zijn spel bij onder andere Jamiroquai. Helaas heeft Lou Donaldson wegens gezondheidsredenen verstek moeten laten gaan, maar het festival heeft genoeg elementen in zich om ook van deze 20ste editie een kwalitatief jubileumfeest te maken.

Meer informatie over Swingin’ Groningen en de volledige timetable is terug te vinden op de website http://www.swingingroningen.nl