nieuws

23 apr 2014, 11:11

Swingin’ Groningen 2014 gaat niet door, na afhaken hoofdsponsor

Swingin’ Groningen 2014 gaat niet door, na afhaken hoofdsponsor

De binnenstad van Groningen zal het de komende zomer moeten doen zonder Swingin’ Groningen. Tot grote teleurstelling van de organisatie blijkt het toch niet te lukken om de financiering rond te krijgen, na het afhaken van hoofdsponsor GasTerra. Wel wordt bekeken of het in de toekomst toch kan worden voortgezet.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Swingin’ Groningen vindt dit jaar geen doorgang. Hier ligt een aantal (financiële) oorzaken aan ten grondslag, zo meldt  woordvoerder Marcel Schlaman namens de organisatie. De afgelopen drie jaar is er een prachtig en krachtig concept voor Swingin’ Groningen gerealiseerd, dankzij bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en fondsen.

En daarvoor is Swingin’ Groningen die bedrijven, organisaties, overheden en fondsen erkentelijk.

Maar dit jaar lukte het niet om alle handen wederom op elkaar te krijgen. Het bestuur van Stichting Swingin’ Groningen hanteert een kwaliteitsnorm waarvoor een bepaald budget vereist is. Dat beschouwde en beschouwt het bestuur als haar plicht naar de actieve en passieve liefhebber van moderne aan de jazz  verwante muziek. Dat budget is niet gehaald en dan houdt het op.

 

De (financiële) oorzaken

 

Hoofdsponsor GasTerra heeft haar doelstellingen bereikt met Swingin’ Groningen en zag helaas in verband met een herijking van het totale sponsorbeleid geen mogelijkheid een hernieuwde hoofdsponsorrelatie met Swingin’ Groningen aan te gaan. Daarnaast is ook de Provincie Groningen opgehouden met het subsidiëren van het festival. Dit waren twee grote financiële aderlatingen die moeilijk te overkomen waren. Daarnaast bleven ook bijdragen uit de diverse (culturele)fondsen ondanks positieve verwachtingen achterwege.

 

Niet perse het einde

 

Het is het bestuur, ondanks de nodige inspanningen, onvoldoende gelukt de wegvallende inkomsten op een zodanige wijze te compenseren dat Swingin’ Groningen op een verantwoorde wijze in staat zou zijn een inhoudelijk, productioneel en organisatorisch sterk festival te kunnen blijven organiseren. Een en ander hoeft niet te betekenen dat dit het einde is van Swingin’ Groningen als belangrijk onderdeel van het palet aan evenementen dat Groningen rijk is. In overleg met de partners bekijkt het bestuur of en hoe er structureel voldoende draagvlak kan worden gecreëerd voor Swingin’ Groningen in de toekomst.

 

Swingin’ Groningen

 

Swingin’ Groningen kent een lange geschiedenis. Het is ooit ontstaan eind jaren 80 en heeft voortbestaan tot 2005. Toen is het festival 5 jaar afwezig geweest. Het huidige bestuur heeft Swingin’ Groningen in het jaar 2011 nieuw leven ingeblazen, na 6 jaar afwezig te zijn geweest. De afgelopen 3 jaar heeft Swingin’ Groningen wederom bewezen een belangrijke bijdrage te leveren aan het culturele imago van Groningen. Met internationale optredens van onder andere jazziconen Benny Golson, Randy Brecker,en bands als Jazzanova, Hidden Orchestra en Electro Deluxe, vorig jaar debuterend op Swingin’Groningen dit jaar op het North Sea Jazz Festival, nationale toppers als Candy Dulfer, Benjamin Herman en Eric Vloeimans en veel lokaal talent stond Swingin’ Groningen op de kaart in de top 5 van de grotere jazzfestivals in Nederland. Bijzonder waren de talent initiatieven die Swingin’Groningen samen met haar partners ontwikkelde zoals de Northen European Jazz contest, Stadskabaal, de regiotour en de diverse leer projecten ism het Noorderpoort college.