nieuws

04 aug 2000, 00:12

Supervezel uit Delfzijl gigantische hit; bedrijf kan vraag niet aan

De in Delfzijl en Emmen geproduceerde super-vezel Twaron blijkt een gigantische hit. Producent Twaron-products kan de vraag naar deze ‘super-vezel’ amper aan, zo legt directeur Eiso Alberda van Ekenstein uit aan de Groninger Internet Courant. Eindelijk een noordelijk export-succes van wereldformaat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De in Nederland ontwikkelde kunstvezel Twaron maakt de torenhoge verwachtingen die er ooit aan werden gesteld, plotseling toch nog waar. De ‘supervezel’, waarvoor de grondstof in Delfzijl wordt geproduceerd en die door Twaron Products in Emmen wordt gesponnen, ‘maakt een ongekende groei door’, zegt directeur Alberda van Ekenstein van producent Twaron Products, een onderdeel van Acordis.
De vraag uit de markt naar de vezel is volgens hem enorm. Het bedrijf is daardoor zelfs nagenoeg ‘uitverkocht’. In verband daarmee gaat men de bestaande productiecapaciteit in Delfzijl “debottlenecken” oftewel “oprekken”, om een productiestijging van tien tot twintig procent te kunnen realiseren.
Twaron, een ijzersterke kunststofvezel, werd tien jaar geleden op de markt gebracht door Akzo Nobel. Het zou het wonderkind moeten worden. Maar de verwachtingen werden maar niet waargemaakt. Uiteindelijk deed Akzo haar hele vezeldivisie van de hand en ontstond een zelfstandige vezelproducent Acordis.
Inmiddels lijkt Twaron nu toch het goudvinkje te worden dat Akzo Nobel tien jaar geleden in gedachte had. ‘Dat heeft ook te maken met de snelle opkomst van de telecommunicatie. Twaron wordt veel in optische vezels toegepast. In Azië wordt het nu ook ingezet bij de vervanging van asbest’, aldus Aberda van Ekenstein. Volgens hem heeft men vroeger de marktgroei te rooskleurig ingeschat. Het ontwikkelen van markten voor de ‘supervezel’ heeft meer tijd gekost dan gedacht. Zo zijn er de afgelopen jaren vele toepassingen ontwikkeld; de vezel wordt nu gebruikt in de rubberverwerkende en auto-industrie, zoals in Formule 1 banden, lichtgewicht en “Run Flat” banden, geld transportwagens en gepantserde VIP-auto’s. Bij de productie en verkoop van Twaron zijn 800 werknemers betrokken. Daarvan werken in Delfzijl 190 mensen, in Emmen 400 en bij hoofdkantoor, productie en research-afdeling in Arnhem en verkoopkantoren tweehonderd. Het bedrijf sluit groei van die werkgelegenheid ‘niet uit’.