nieuws

14 jun 2000, 00:12

Supersnelle computer Universiteit Groningen brengt het brein in beeld

Een meer dan supersnelle computer maakt het mogelijk driedimensionale beelden van de menselijke hersenen te maken. Daardoor kan de arts als het ware ‘door het brein’ van zijn patiënt lopen. Dit is slechts een van de toepassingen van de computer met extreem grote rekensnelheid, die vanaf juli volgend jaar op de Zernikeborg van de Rijksuniversiteit Groningen moet draaien. Het apparaat is voor medische toepassingen honderd keer sneller dan voorgangers. Met het ICT-project is een investering van bijna twintig miljoen gulden gemoeid.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De experts spreken van ‘high performance computing’ voor het visualiseren van complexe zaken uit de werkelijkheid. Via een geavanceerd projectiesysteem is het mogelijk een rondom-driedimensionaal beeld te scheppen. Architecten kunnen daarmee door nog niet gebouwde gebouwen lopen, rederijen kunnen alvast virtuele rondjes met een schip varen en biologen kunnen op realistische wijze de processen in bijvoorbeeld een cel aanschouwelijk maken. ‘Groningen’ is op het gebied van de bio-informatica al ver gevorderd. ‘Maar er valt nog zoveel te ontdekken, dat we nog zeker honderd jaar toekunnen’, aldus een woordvoerder.
Er zijn al serieuze gesprekken met onder meer de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) over het met het rekenwonder in beeld brengen van aardlagen met eventueel te vinden voorraden gas, aldus de universiteit.
Het is officieel nog niet duidelijk wie de computer gaat bouwen. De universiteit doet een Europese aanbesteding. Maar er is op dit gebied, zeker waar het de productie van de projectieconstructie, de ‘cave’, betreft maar een producent die zo’n klus kan klaren: het vooraanstaande computerbedrijf Silicon Graphics uit de Verenigde Staten.