nieuws

25 jan 2001, 00:12

Superkabel naar Eemshaven: investering 300 miljoen gulden

Burgemeester Wallage heeft zojuist plannen gepresenteerd om voor een bedrag van 100 miljoen dollar een super-kabel voor telecommunicatie en internet aan te leggen van Engeland naar de Eemshaven. Het gaat niet alleen om een superkabel maar ook om super-nieuws voor de ontwikkeling van Groningen tot IT-stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kabel wordt over de bodem van de zee naar de Eemshaven aangelegd door het Amerikaanse bedrijf TyCom Global Network. Dat bedrijf investeeert niet alleen honderd miljoen dollar, maar zorgt ook voor aanvullende investeringen. Daarmee komt de totale investering neer op ongeveer 300 miljoen gulden. Dit is het resultaat van een onderhandelingsproces waarin Groningse ondernemers, bestuurders en ambtenaren een half jaar hebben geïnvesteerd. Essent Kabelcom zorgt voor doorverbinding en aanleg van een nieuwe digitale hoofdroute van Amsterdam via Groningen naar Hamburg. Binnen een jaar moet de nieuwe digitale snelweg een feit zijn.
TyCom is een dochter van Tyco International Ltd, een multinational met een jaaromzet van 28,9 miljard dollar. TyCom is een vooraanstaande leverancier van onderzeese netwerken en richt zich nu ook op aanleg en beheer van het TyCom Global Network (TGN).
Fase 1 van TGN omvat ongeveer 70.000 onderzeese kilometers en verbindt meer dan 35 van belangrijkste telecomsteden in de wereld. Uiteindelijk wordt het TyCom Global Netwerk meer dan 250.000 onderzeese kilometers lang en zal het landnetwerken op alle zes bewoonde continenten met elkaar gaan verbinden. Daarmee wordt het TGN het grootste wereldwijde onderzeese netwerk dat ooit gebouwd is. TyCom verkoopt 'bandbreedte' op dit superkabel-netwerk aan onder meer grote telecombedrijven, multinationals, internet service providers en andere 'carriers'.
De nabijheid van de Eemscentrale die capaciteit genoeg heeft maakt Groningen interessant als vestigingsplaats voor TyCom. De gunstige arbeidsmarkt, de aanwezigheid van een universiteit en de geplande Groningen Internet Exchange dragen daar nog een steentje aan bij.