nieuws

11 sep 2001, 00:12

Studentenverenigingen Groningen willen praten met journalisten beboeten met 25.000 gulden

Leden van studentenverenigingen riskeren 25.000 gulden boete wanneer zij nieuws ‘lekken’ aan Groningse journalisten. Dat meldt vanmorgen het Groninger Dagblad Stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tegenover niet-leden praten over de introductietijd kan eerstejaars van de Groningse studentenverenigingen Vindicat en Albertus een boete van 25 duizend gulden opleveren. De nieuwe leden van de verenigingen moeten vanaf dit jaar een contract tekenen waarin ze beloven niet naar buiten toe te ,,lekken” over hun introductietijd.
Aanleiding voor de maatregel is de infiltratie van een Nieuwe Revu-verslaggever die vorige jaar een vernietigende stuk over de introductieperiode van het Utrechtsch Studenten Corps schreef. De verslaggever rapporteerde in zijn stuk onder meer over de mishandelingen en het verbale geweld dat de zogenaamde ‘foeten’ zich lieten welgevallen.
,,Sommige mores en tradities breng je gewoon niet naar buiten”, meent woordvoerder S. Bussink van studentenvereniging Albertus Magnus. ,,Wij zijn een besloten vereniging en sommige dingen hangen we niet graag aan de grote klok. Je moet de boeteregeling zien als een professionalisering van de vereniging.”*