Nieuws

“Studentenkroegen in Groningen sluiten werkt averechts: studenten kennen hun verantwoordelijkheid”

“Wanneer er wordt gekozen om studentenverenigingen te sluiten, dan wordt het probleem verplaatst en niet opgelost. In plaats van kroegavonden met anderhalve meter afstand, krijg je dan huisfeesten waar het virus zich vrij kan verspreiden”. Dat stelt de Groningse Universiteitsraadpartij De Vrije Student. De partij vindt dat er meer nuance moet komen in het debat rondom de coronabesmettingen onder studenten.


Leestijd: 1 minuut

Ontgroening Albertus: studenten vielen flauw na 20 minuten voorovergebogen zitten
Ontgroening Albertus: studenten vielen flauw na 20 minuten voorovergebogen zitten

De partij benadrukt het belang van de studentenverenigingen en sociëteiten in het voorkomen van besmettingen in de privésfeer.

“We moeten niet vergeten dat we ruim 200 studentenorganisaties in Groningen hebben,” stelt DVS-voorman David Jan Meijer, “op dit moment zijn er bij slechts 5 verenigingen besmettingen geconstateerd en is er maar 1 vereniging aangewezen als daadwerkelijke besmettingshaard. Het gros van de besmettingen vindt dus plaats in de reguliere horeca en in de privé kringen.”

Meijer merkt op dat studentenverenigingen juist extra scherp zijn op de coronamaatregelen sinds zij in september weer open mogen: “De studentbestuurders zijn zich enorm bewust van de verantwoordelijkheid die op hun schouders rust, de coronamaatregelen worden daarom ook vaker strenger gehandhaafd dan in de reguliere horeca. Er leeft een enorm verantwoordelijkheidsgevoel onder deze bestuurders.”

De Vrije Student roept Burgemeester Schuiling dan ook op om de studentenkroegen juist te zien als een oplossing in de coronacrisis en niet als een probleem: “Juist omdat deze studenten hier zo scherp op zijn, zien wij binnen verenigingen een aanspreekcultuur ontstaan. Maak gebruik van het verantwoordelijkheidsgevoel dat er leeft, alleen op die wijze kunnen we volgende besmettingen voorkomen.”

Meijer gaat er vanuit dat de Veiligheidsregio dit belang in ziet: “Wanneer er wordt gekozen om studentenverenigingen te sluiten, dan wordt het probleem verplaatst en niet opgelost. In plaats van kroegavonden met anderhalve meter afstand, krijg je dan huisfeesten waar het virus zich vrij kan verspreiden. De aanspreekcultuur en het verantwoordelijkheidsgevoel is daar veel minder aanwezig”, aldus Meijer.

Archieffoto boven: pand van Albertus Magnus, een van de vele Groningse studentenverenigingen.