Nieuws

Studenten: “Onderwijs uitzonderen van avondklok”

Studenten, van MBO tot en met HBO en Universiteit, hebben het zwaar vanwege de corona-maatregelen. Niet alleen vanwege het feit dat de sociale contacten sterk zijn verminderd, maar ook is er minder werk en zijn er minder stageplekken. Wanneer de avondklok daar nu nog bij komt betekent dit het verlies van het overgebleven fysiek onderwijs en tentaminering in de avond-uren. Daarom zou het onderwijs moeten worden uitgezonderd van een avondklok. Dat zegt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).


Leestijd: 1 minuut

Gebouwen Zernike Campus Groningen ontruimd vanwege lek in waterleiding
Gebouwen Zernike Campus Groningen ontruimd vanwege lek in waterleiding

“Het is inmiddels tien maanden geleden dat het onderwijs huisarrest kreeg. Wie de balans nu opmaakt voor studenten kan niet anders dan ongerust zijn. Ze kunnen veel minder praktijklessen volgen, zien een enorm tekort in het aantal beschikbare stageplekken en leerbanen en hebben te maken met een sterke vermindering van onderwijskwaliteit.

De onzekerheid op de arbeidsmarkt is bovendien ongekend en vrijwel iedere vorm van sociaal contact wordt hen voor de ogen weggenomen. De invoering van de avondklok zal daarom niet alleen leiden tot een kleiner aantal reisbewegingen, maar zal ook betekenen dat studenten op zowel financieel, sociaal als mentaal vlak, in huisarrest geplaatst worden”, aldus het ISO in een persverklaring.

In het hoger onderwijs ligt het pijnpunt vooral bij fysiek onderwijs en tentaminering. Dit vindt nu, om de aanwezigheid van de studenten op de instelling zo veel mogelijk te spreiden, ook veel ’s avonds plaats. Het overgrote deel van het onderwijs wordt al digitaal gegeven, er bestaat echter geen online vervanging voor de zaken die nu op de instelling plaatsvinden.

Dahran Çoban, voorzitter Interstedelijk Studenten Overleg (ISO): ‘’Het nu afgelasten van al geplande tentamens is desastreus voor studenten, we riskeren dan massale studievertraging. Daarbij is voor veel studenten die ene avondwerkgroep in de week hun enige fysieke onderwijs, terug naar 100% digitaal zou een enorme klap zijn.’’