Nieuws

Strohalm van 15 meter hoogte bij strokartonfabriek De Toekomst

Hèt symbool van de strokartonindustrie in Groningen, voormalig strokartonfabriek ‘De Toekomst’, is verrijkt met een kunstwerk. Het is een 15 meter hoge metalen strohalm dat zichtbaar is vanaf de A7.


Leestijd: 1 minuut

Gedeputeerde De Vey Mestdagh en kunstenaar Maria Koijck hebben ‘de laatste strohalm’, zoals het werk heet, vanmiddag op het terrein bij De Toekomst in Scheemda officieel gepresenteerd. Het werk markeert het afgesloten tijdperk van ‘De Graanrepubliek’ en de nieuwe betekenis van het gebouw.

Met het plaatsen van een plaquette met een gedicht, presenteerden gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh van cultuur en kunstenaar Maria Koijck het werk vanmiddag officieel. Het beeld is van metaal en heeft de vorm van een graanstengel, waarvan de strohalm de basis was voor de strokarton. Graan staat voor rijkdom, schoonheid en de graanrepubliek die Groningen ooit was. Het beeld gaat ook fungeren als zonnewijzer, maar zal pas functioneren nadat de zonnewijzer op 21 juni (de langste dag) goed is ingesteld. De zonnewijzer symboliseert de werktijden van de arbeiders van de fabriek. Daarnaast bevat het kunstwerk verlichting op zonne-energie die dagelijks ongeveer een uur na zonsondergang aangaat en om 24.00 uur uit gaat.

In 2010 heeft de provincie de opdracht gegeven voor een kunstwerk bij de pas gerestaureerde voormalige strokartonfabriek. Het doel daarvan was, naast de eenmalige activiteiten die na de restauratie van de Toekomst georganiseerd werden om de restauratie van De Toekomst te markeren, een object in de openbare ruimte plaatsen dat blijft voortbestaan.

Het nu gepresenteerde kunstwerk verbeeldt de geschiedenis van De Toekomst en staat tegelijkertijd voor een nieuwe betekenis van het gerestaureerde gebouw. Het kunstwerk heeft in totaal ruim 58.000 euro gekost en is het laatste project dat gefinancierd is vanuit het budget Kunst & Ruimte.